«Λάθος» χαρακτήρισε το δίλημμα ανάπτυξη ή λιτότητα το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γεργκ Άσμουσεν, ο οποίος τάχθηκε αναφανδόν κατά της επαναδιαπραγμάτευσης ή της χαλάρωσης του δημοσιονομικού συμφώνου, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει αντ’ αυτού να ενισχυθεί με μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ επιμένει σταθερά στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Σε ομιλία του στο Βερολίνο, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται και τη λιτότητα και την ανάπτυξη. «Τα χρειαζόμαστε και τα δύο», είπε χαρακτηριστικά, αν και υπογράμμισε την ανάγκη για δημοσιονομική ενοποίηση και μεταρρυθμίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το δημοσιονομικό σύμφωνο μπορεί να συμπληρωθεί με μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης. Αυτό έχει νόημα να γίνει ενισχυτικά, αλλά το δημοσιονομικό σύμφωνο δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί ή να χαλαρώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γεργκ Άσμουσεν.

Τόνισε επίσης ότι τα μη συμβατικά μέτρα της ΕΚΤ είναι προσωρινής φύσεως και μπορούν να αποσυρθούν ανά πάσα στιγμή, αν ανακύψουν ανοδικοί κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών.

Η ΕΚΤ στηρίζει σταθερά το «σχέδιο Α» για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο κ. Άσμουσεν διαβεβαίωσε ότι το «σχέδιο Α» της ΕΚΤ είναι η διατήρηση της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και ότι η ευρωπαϊκή τράπεζα δεν εργάζεται παρά μόνο πάνω σ’ αυτό.

«Προτιμάμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αυτό είναι το σχέδιο Α, πάνω σ’ αυτό εργαζόμαστε» δήλωσε ο Άσμουσεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

Ερωτηθείς αν υφίσταται ένα «σχέδιο Β», ο Άσμουσεν τόνισε: «Έχουμε ήδη επικριθεί για το γεγονός ότι δεν υπάρχει. Όμως από τη στιγμή που αρχίζουμε να μιλάμε για ένα σχέδιο Β ή Γ, το σχέδιο Α δεν έχει πια καμιά πιθανότητα να πραγματοποιηθεί», εξήγησε.

Ο Άσμουσεν διαβεβαίωσε, εξάλλου, πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν αυτή τη στιγμή επαρκή πρόσβαση σε ρευστότητα. Η κεφαλαιοποίησή τους δεν αρκεί για να τους εγγυηθεί την πρόσβαση σε «φυσιολογική» χρηματοδότηση από το θεσμό, όμως επωφελούνται από έκτακτη χρηματοδότηση και «έχουν πρόσβαση σε ρευστότητα» δήλωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης