Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Plexaco, που αποτελούσε κάποτε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, η εταιρεία υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, η οποία θα εξεταστεί στις 12 Φεβρουαρίου. Μέχρι σήμερα η εταιρεία παραγωγής σωλήνων έχει προσπαθήσει δύο φορές να ενταχθεί στο Πτωχευτικό Δίκαιο, όμως χωρίς αποτέλεσμα λόγω προσφυγών στη Δικαιοσύνη των εργαζομένων της.

Ωστόσο, μια από τις χειρότερες εξελίξεις για την Plexaco σχετίζεται με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θηβών σύμφωνα με την οποία η εταιρεία θα πρέπει να καταβάλει στο προσωπικό αποζημίωση που ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ για δεδουλευμένα. Η βιομηχανία μπορεί, βέβαια, να ασκήσει έφεση, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η συγκεκριμένη απόφαση του Πρωτοδικείου Θηβών θα οδηγήσει σε τσουνάμι πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων της βιομηχανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τις πλέον αναπτυσσόμενες

Η Plexaco, η οποία ελέγχεται από την οικογένεια Χιώτη, υπήρξε μια από τις πλέον αναπτυσσόμενες βιομηχανίες. Ο ιδρυτής της Ελευθέριος Χιώτης προσπάθησε να γίνει ο «νέος Πετζετάκις» το 2007, οπότε η ομώνυμη βιομηχανία σωλήνων είχε αρχίσει να εμφανίζει τα πρώτα οικονομικά προβλήματα.

Ωστόσο, τα σχέδια για την Plexaco που προέβλεπαν τη δημιουργία ενός ομίλου με θυγατρικές σε όλο τον κόσμο «ναυάγησαν», καθώς η εταιρεία άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα ρευστότητας στα τέλη του 2011.

Πάντως, όπως λένε στην αγορά, ο ασκός του Αιόλου για τη βιομηχανία άνοιξε το 2011, όταν βασικοί προμηθευτές της Plexaco ζήτησαν να πληρώνονται τοις μετρητοίς και όχι με πίστωση. Ως φαίνεται, η αλλαγή αυτή στους όρους συναλλαγής εξάντλησε σταδιακά τη ρευστότητα της εταιρείας, γεγονός που την οδήγησε -από τις αρχές του 2012- στην καθυστέρηση της πληρωμής των δεδουλευμένων προς τους εργαζομένους. Σε συνδυασμό, δε, με τους κλειστούς κρουνούς της τραπεζικής χρηματοδότησης, η βιομηχανία οδηγήθηκε στο άρθρο 99.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Plexaco λίγο πριν από την έκρηξη της χρηματιστηριακής «φούσκας» ετοιμαζόταν να μπει στο χρηματιστήριο, εμφανίζοντας πωλήσεις – ρεκόρ. Μάλιστα, ο επικεφαλής της Ελευθέριος Χιώτης, ένας δαιμόνιος επιχειρηματίας ιδιαίτερα γνωστός στην αγορά καπνού, σχεδίαζε να δημιουργήσει έναν μεγάλο τερματικό σταθμό εισαγωγής και διανομής τσιμέντου στο λιμάνι Καβάλας. Φερόταν, επίσης, να σχεδιάζει την επέκταση της δραστηριότητάς του στην τσιμεντοβιομηχανία. Πάντως, σήμερα τα ηνία της Plexaco τα έχει ο γιος του Σταμάτης, ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η βιομηχανία.

Πλέον, η υπαγωγή στο άρθρο 99 είναι η μόνη «λύση» στην οποία προσβλέπει η εταιρεία που απασχολούσε στο εργοστάσιό της στο Σχηματάρι περισσότερους από 100 εργαζομένους. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η μάχη θα είναι δύσκολη, καθώς οι εργαζόμενοι της Plexaco «μπλοκάρουν» οποιαδήποτε κίνηση θεωρούν ότι θα πλήξει τα συμφέροντά τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης