Μεγάλη υποχώρηση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα και την Ιρλανδία στις αρχές του 2011 καταγράφεται σε σχετική έρευνα της εταιρείας Grant Thornton, που πραγματοποιείται μεταξύ 5.700 επιχειρήσεων σε 39 χώρες.

Από την έρευνα, στην οποία αναφέρεται δημοσίευμα της «Wall Street Journal», προκύπτει ότι ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 21 μονάδες σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο και διαμορφώθηκε στο -44, που σημαίνει ότι το ποσοστό των απαισιόδοξων επιχειρήσεων ήταν μεγαλύτερο κατά 44 μονάδες από το ποσοστό των αισιόδοξων επιχειρήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Ιρλανδία, ο δείκτης υποχώρησε στο -45 από το -42 πέρυσι, ενώ στην Ισπανία σημείωσε βελτίωση από το -56 στο -50, αλλά παραμένει πολύ αρνητικός.

Οι περισσότερο αισιόδοξες επιχειρήσεις στην ευρωζώνη είναι οι γερμανικές, όπου ο δείκτης αυξήθηκε κατά 37 μονάδες σε σχέση με τις αρχές του 2010 και έφθασε στο 75. Στη Φινλανδία, ο δείκτης αυξήθηκε 67 μονάδες και από αρνητικός -10 έγινε θετικός 57, ενώ και στο Βέλγιο καταγράφηκε μεγάλη άνοδος από το 13 στο 45.

Συνολικά στην ευρωζώνη, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε 20 μονάδες, από το 2 στο 22.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης