Σε χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχικές εκτιμήσεις και συγκεκριμένα κάτω του 9%, φαίνεται να «κλείνει» το έλλειμμα του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Οικονομικών στα μέλη της τρόικα.

Παρά τα καλά νέα πάντως, οι απαιτήσεις της τρόικα για το νέο πακέτο μέτρων ύψους 11,7 δις που θα ψηφιστούν από τη νέα κυβέρνηση τον Ιούνιο, δεν αναμένεται να μειωθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κοινοτικά στελέχη εκτιμούν ότι οι καλύτερες επιδόσεις του 2011, ναι μεν μειώνουν θεωρητικά τα φετινά μέτρα, αλλά επί της ουσίας το μόνο που κερδίζει η Ελλάδα είναι να υπάρχει ένα «μαξιλάρι» για τις νέες αποκλίσεις.

Επισημαίνουν ότι πλέον εκτιμάται πως η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη, περιορίζοντας φοροδοτική ικανότητα και ασφαλιστικά έσοδα. Επίσης, φοβούνται πολύ την «καθίζηση» του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η οποία κατά την τελευταία επίσκεψή τους -όπως αναφέρουν- ήταν πιο έντονη και λόγω προεκλογικής περιόδου.

Υπενθυμίζουν ότι τα 3,2 δισ. ευρώ των μέτρων που λήφθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες, δεν είχαν στόχο να μειώσουν κι άλλο το έλλειμμα, αλλά να καλύψουν 3 δισ. ευρώ απόκλιση στα προσδοκώμενα για το 2012 έσοδα που «αποκαλύφθηκε» τον Ιανουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο για τα στοιχεία του 2011, οριστικοποιούνται για να σταλούν προς έγκριση στην Eurostat στο πλαίσιο της διαδικασίας EDP. H αναστροφή της τάσης άρχισε να φαίνεται το τελευταίο διάστημα.

Λίγες ημέρες πριν, ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, είχε ανακοινώσει έλλειμμα 9,2% του ΑΕΠ, άλλοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για έλλειμμα 9,6%, ενώ αρχικά δεν αποκλειόταν να ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ.

Οι παράγοντες που βελτίωσαν την εικόνα, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, είναι ότι 1 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα από το ΕΣΠΑ έφτασε στα κρατικά ταμεία μετά την αλλαγή του ποσοστού συγχρηματοδότησης από το 87% στο 95% και την αναδρομική εισροή των επιπλέον επιδοτήσεων. Επίσης η στάση πληρωμών του ελληνικού δημοσίου συνέβαλε στη συγκράτηση του ελλείμματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης