Κατόρθωσε να μειώσει το χρέος της η Γαλλία

Κατόρθωσε να μειώσει το χρέος της η Γαλλία
Μειωμένο κατά 14,5 δισ. ευρώ - στα 1,818 τρις - ή αλλιώς στο 89,9% του ΑΕΠ ήταν το δημόσιο χρέος της Γαλλίας το τρίτο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, INSEE.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του δεύτερου τριμήνου το γαλλικό χρέος ανερχόταν στο 91% του ΑΕΠ. Η μείωσή του αποδίδεται κυρίως στον περιορισμό του χρέους της κεντρικής διοίκησης.

Σε άρθρο του, που δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblat», ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνει ότι η χώρα του έχει το καθήκον να αντιστρέψει έτη δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

«Η Γαλλία δεν έχει υιοθετήσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό εδώ και 30 χρόνια και το δημόσιο χρέος έφτασε το 2011 στον αφόρητο αριθμό του 1,7 τρισεκατομμυρίου ευρώ. Είναι καθήκον μας να αντιστρέψουμε την τάση» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως εξηγεί, μετά το 5,2% στο οποίο έφτασε το 2011 το δημόσιο έλλειμμα, η Γαλλία έχει στόχο για την ερχόμενη χρονιά ένα δημόσιο έλλειμμα 3% και μείωση του χρέους από το 2014.

«Έχουμε την πρόθεση να τον επιτύχουμε χωρίς να ασκήσουμε την ξεπερασμένη πολιτική της αύξησης των φόρων και των δημοσίων δαπανών» αναφέρει ο κ. Μοσκοβισί.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012, 16:05