Κατσέλη: Οι καταθέσεις θα επιστρέψουν εντός τριών ετών

Κατσέλη: Οι καταθέσεις θα επιστρέψουν εντός τριών ετών
Αύξηση των καταθέσεων κατά 1,15 δισ. ευρώ καταγράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη.

Πρόκειται για μια «μικρή αλλά σημαντική επάνοδο των καταθέσεων», σε σχέση με τις απώλειες τα έξι χρόνια της κρίσης, που ανήλθαν στα 114 δισ. ευρώ, σημείωσε.

Η κ. Κατσέλη εκτίμησε ότι η πλήρης επάνοδος των καταθέσεων θα πρέπει να αναμένεται τα επόμενα τρία χρόνια, εφόσον ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος, επανέλθει η κανονικότητα στην αγορά και αρθούν οι τραπεζικοί περιορισμοί της κίνησης κεφαλαίων.

«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι η επάνοδος των καταθέσεων, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά», τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Αναφερόμενη στην ενσωμάτωση της οδηγίας 2014/49 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κ. Κατσέλη είπε ότι με τον νόμο διατηρείται το εγγυημένο όριο των 100.000 ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα, ενώ υπάρχει επιπλέον όριο 300.000 για καταθέσεις οι οποίες αφορούν ορισμένες συναλλαγές, όπως είναι η πώληση ακινήτων, η καταβολή εφάπαξ ή ποσά αποζημίωσης λόγω απόλυσης.

«Οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι απολύτως διασφαλισμένες, όπως και τα αποθεματικά του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Εγγυήσεων (ΤΕΚΕ)», υποστήριξε από την πλευρά του, και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρόεδρος του Ταμείου Θεόδωρος Μητράκος.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016, 20:58