Κατσέλη στο BBC: Όσο πιο γρήγορα αρθούν τα capital controls, τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016, 12:02
Κατσέλη στο BBC: Όσο πιο γρήγορα αρθούν τα capital controls, τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα
Την εκτίμηση πως όσο πιο γρήγορα αρθούν τα capital controls στην Ελλάδα, τόσο το καλύτερο θα είναι αυτό «για την ομαλοποίηση των συναλλαγών στην Ελλάδα», εξέφρασε η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC και στην Sarah Montague το πρωί της Δευτέρας.

Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και τα χρέη ιδιωτών και εταιρειών ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια, να αρχίσουν να αποπληρώνουν μέρος των οφειλών τους, με την παροχή διευκολύνσεων. «Δεν μιλάμε για αποπληρωμή του συνόλου των χρεών, αλλά μέρος αυτών» είπε.

H κα. Κατσέλη αναφέρθηκε στο ζήτημα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα να μην περικοπούν περεταίρω οι κύριες συντάξεις. «Πιστεύω πως οι θεσμοί το γνωρίζουν ότι ήδη από το 2010 οι κύριες συντάξεις έχουν περικοπεί πολλάκις και το ζητούμενο εδώ είναι να προστατευθούν όσοι ήδη έχουν ‘υποφέρει’» ανέφερε η κα. Κατσέλη και πρόσθεσε: «Αυτό που έχει ύψιστη σημασία είναι να προστατευθούν αυτές οι κατηγορίες και να γίνουν αναθεωρήσεις κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για το ασφαλιστικό».

Σε αναφορά της δημοσιογράφου για τις εκτιμήσεις του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανακάμψει ποτέ γιατί δεν είναι ανταγωνιστική χώρα» η κα. Κατσέλη διαφώνησε, λέγοντας ότι ναι μεν έχει χάσει μέρος της ανταγωνιστικότητάς της, ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια, μπορεί να ανακάμψει μέσω κάποιων βημάτων, όπως για παράδειγμα μέσω της αναδιαμόρφωσης της βάσης παραγωγικότητας της χώρας.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016, 12:05