Τάσεις εγκατάλειψης του ελληνικού αμπελώνα βλέπει, σύμφωνα με στοιχεία, η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ). H εφαρμογή του κοινοτικού κανονισμού για την αδειοδότηση, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «ανέκοψε μερικώς τον ρυθμό εγκατάλειψης του ελληνικού αμπελώνα, που μέχρι την περίοδο έναρξης εφαρμογής του θεσμού των νέων αδειών φύτευσης παρουσίαζε μια μέση τάση μείωσης των εκτάσεων με φυτεμένα αμπέλια της τάξης των 10.000 στρεμμάτων ετησίως».

Κατά την περίοδο 2016-2017, όταν και εφαρμόστηκε το νέο καθεστώς των αδειών φύτευσης, ο ρυθμός εγκατάλειψης του ελληνικού αμπελώνα έπεσε, με τις εκτιμήσεις της ΚΕΟΣΟΕ να κάνουν λόγο για 4.000 στρέμματα ετησίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ενδεικτικό του συμπεράσματος αυτού», σημειώνει η Ένωση, «είναι και το ότι, ενώ από την περίοδο 2016-2017 έως την περίοδο 2019-2020 χορηγήθηκαν Άδειες Φύτευσης για νέες φυτεύσεις αμπελιών για 24.800 στρέμματα, η αντίστοιχη για την ίδια περίοδο αυξητική μεταβολή του αμπελώνα ανήλθε μόνο στα 7.925 στρέμματα». Και προσθέτει ότι «πρέπει να τονισθεί πως, λόγω της πανδημίας, οι αμπελοκαλλιεργητές που έλαβαν νέες άδειες φύτευσης, έχουν δικαίωμα να φυτεύσουν σε μεγαλύτερο της τριετίας διάστημα από αυτό που προβλέπει η σχετική απόφαση, πολλές εκτάσεις από τις οποίες δεν έχουν ενσωματωθεί στα στοιχεία. Συνεπώς, εκτιμάται ότι η μείωση του αμπελώνα είναι μικρότερη από τη διαφορά μεταξύ νέων φυτεύσεων και μεταβολής του αμπελώνα (24.800 – 7.295 = 16.875), συγκριτικά με την περίοδο αναφοράς 2016-2017, γεγονός που επιβεβαιώνει τη μείωση του ρυθμού εγκατάλειψης».

Τέλος, όπως τονίζει, οι εκτάσεις που έχουν δικαίωμα να παράγουν οίνους με ΠΟΠ αντιστοιχούν στο 23,99% του ελληνικού αμπελώνα. Αντίστοιχα, η κατάταξη οίνων με ΠΟΠ από τα οινοποιεία ανέρχεται σε ποσοστό 8%-9% της οινοπαραγωγής, κάτι που, όπως σημειώνει η ΚΕΟΣΟΕ, «σημαίνει ότι η παραγωγή στις ΠΟΠ περιοχές μεταποιείται σε σημαντικό βαθμό σε οίνους με Γεωγραφική Ένδειξη ΠΓΕ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης