Με κέρδη έκλεισαν την Παρασκευή οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τα αποτελέσματα της δημοπρασίας ιταλικού χρέους και ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον στράφηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με αφορμή τα στοιχεία για την πορεία του αμερικανικού ΑΕΠ.

Η Ιταλία άντλησε σήμερα 5,946 δισ. ευρώ σε δημοπρασία κυβερνητικών ομολόγων με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι η ζήτηση κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αγορές διατήρησαν το θετικό πρόσημο μετά τα στοιχεία από τις ΗΠΑ που έδειξαν ότι το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 2,2% το α΄ τρίμηνο του 2012, επιβραδύνοντας από το δ΄ τρίμηνο όταν είχε σημειώσει άνοδο 3% και χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,6%.

Οι ευρωαγορές είχαν ξεκινήσει σε αρνητικό έδαφος τις συναλλαγές στον απόηχο της υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ισπανίας από την Standard & Poor΄s για δεύτερη φορά το 2012.

Ωστόσο γρήγορα πέρασαν σε ανοδικό έδαφος με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι η νέα υποβάθμιση της ισπανικής οικονομίας είχε προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό. Την ανησυχία ωστόσο θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία από τη χώρα, προσθέτουν, με την τελευταία αρνητική είδηση να αφορά την ανεργία η οποία σκαρφάλωσε το α΄ τρίμηνο στο 24,44% από 22,85% όπως ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική στατιστική υπηρεσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Standard & Poor΄s υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες την αξιολόγηση της Ισπανίας σε “BBB+” από “A” προηγουμένως, επικαλούμενη τους ολοένα αυξανόμενους κινδύνους από το υψηλό χρέος της χώρας εν μέσω της υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας.

Το outlook της αξιολόγησης είναι αρνητικό, αντικατοπτρίζοντας τους σημαντικούς εξωτερικούς και εγχώριους κινδύνους που απειλούν την οικονομική ανάπτυξη της Ισπανίας αλλά και την επίδοση των μεγεθών του προϋπολογισμού, σημείωσε ο οίκος.

Στο ταμπλό ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε 1,69% στις 7.145,8 μονάδες ανακάμπτοντας από απώλειες σχεδόν 2% το πρωί.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,75% στις 259,12 μονάδες, ενώ ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,92%.

Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε 0,49% στις 5.777,11 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κέρδισε 1,14% στις 3.266,27 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX 30 σημείωσε άνοδο 0,91% στις 6.801,32 μονάδες. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύθηκε 1,85%, ενώ ο ελβετικός SMI υποχώρησε 0,1%.

Μικτά πρόσημα για τους δείκτες στη Ρωσία με τον MICEX στο +1,61% και τον RTS στο -0,26%. Στην Κωνσταντινούπολη ο ISE σημείωσε πτώση 0,13%.

Στα μάκρο της ημέρας ξεχωρίζει η απροσδόκητη άνοδος των λιανικών πωλήσεων στην Ιταλία τον Φεβρουάριο διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι η σφικτή δημοσιονομική πολιτική και η αδύναμη αγορά εργασίας θα οδηγήσουν σε υποχώρηση της κατανάλωσης. Οι λιανικές πωλήσεις στην Ιταλία αυξήθηκαν κατά 0,6% τον Φεβρουάριο από τον Ιανουάριο σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση, καταγράφοντας ισχυρή άνοδο για δεύτερο διαδοχικό μήνα, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας Istat.

Η Istat αναβάθμισε ταυτόχρονα τις πωλήσεις του Ιανουαρίου ανακοινώνοντας άνοδο 1,1% σε μηνιαία βάση, μέγεθος σημαντικά αυξημένο σε σχέση με την αρχική εκτίμηση για άνοδο 0,7%. Οι εκτιμήσεις ήταν για μικρή πτώση των πωλήσεων κατά 0,1% το Φεβρουάριο από τον Ιανουάριο.

Πηγή:capital
Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης