Οι αγορές κατάφεραν να κινηθούν έντονα ανοδικά και να «ξεκολλήσουν» από τα χαμηλά τους, λίγο μετά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών. Η ανακοίνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος για τη Γερμανία, αποτέλεσε την αφορμή για την έντονη άνοδο στο ευρώ αλλά και σε άλλα νομίσματα.

Ο λόγος ήταν ότι η επιδείνωση του γερμανικού επενδυτικού κλίματος, επιβεβαίωσε την απότομη στροφή που έχει πραγματοποιήσει η παγκόσμια οικονομία. Τα στοιχεία αυτά, ήταν κατάλληλα για να υπάρξουν οι πρώτες φήμες για μια παρέμβαση της ΕΚΤ προκειμένου να διασώσει την κατάσταση. Η φήμη που ακούστηκε ήταν ότι η κεντρική τράπεζα, ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει και πάλι το πρόγραμμα αγορών ομολόγων (SMP).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας ακόμα πολύ σημαντικός λόγος ανάκαμψης των αγορών ήταν και οι δηλώσεις του Ewald Nowotny της ΕΚΤ. Ο Nowotny, δήλωσε ότι υπάρχουν σκέψεις να δοθεί άδεια τραπεζικού ιδρύματος στον ESM και αυτό θα μπορούσε να έχει σαν αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη αύξηση της οικονομικής του δύναμης προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση.

Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι τα γερμανικά δεκαετή ομόλογα ξεπουλιούνται για δεύτερη ημέρα, με την απόδοση να φθάνει στο 1,30% σημειώνοντας άνοδο 5,00%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης