Η Εθνική Τράπεζα «επωμίσθηκε» την άνοδο του γενικού δείκτη στο Χρηματιστήριο, συνεπικουρούμενη από το κλίμα ευφορίας στην Ευρώπη. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε με κέρδη 1,78% στις 2.448,37 μονάδες, μετά την πτώση 7% την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο δείκτης των blue chips κέρδισε 1,81% με τον αντίστοιχο στην Ευρώπη FTSEurofirst 300 να ενισχύεται 2,3% μετά τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρώπη και τις δηλώσεις στελέχους της Fed για διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες για παρατεταμένη χρονική περίοδο, όπως επισημαίνει το Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπάρχει ανάκαμψη χάρη στις πολύ δυνατές ξένες αγορές και την πολύ μεγάλη πίεση της περασμένης εβδομάδας, που δημιούργησε ελκυστικά επίπεδα τιμών», είπε ο Νίκος Γαλούσης, επικεφαλής ανάλυσης στην Κάππα Χρηματιστηριακή.

Η Εθνική έκλεισε με άνοδο 2,81% στα 22,7 ευρώ. Σύμφωνα με το μέσο όρο των προβλέψεων 10 αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters, τα καθαρά κέρδη της Εθνικής αναμένεται να έχουν υποχωρήσει 15% στο εννεάμηνο σε ετήσια βάση, στα 1,03 δισ. ευρώ, λόγω υψηλότερων προβλέψεων και χαμηλότερου όγκου εργασιών στην Ελλάδα και στην ΝΑ Ευρώπη.

Αναλυτές απέδωσαν την άνοδο στην ελπίδα της αγοράς ότι τα αποτελέσματα της Εθνικής ίσως να ξεπεράσουν τις προσδοκίες της αγοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κέρδη 3,4% σημείωσε και ο ΟΠΑΠ , που αναμένεται να ανακοινώσει διψήφιο ποσοστό μείωσης των καθαρών κερδών τρίτου τριμήνου, λόγω της ύφεσης στη χώρα και της ωρίμανσης που εμφανίζει το αριθμολαχείο Kino. Σύμφωνα με έξι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters, τα καθαρά κέρδη αναμένονται στα 141,8 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο, μειωμένα κατά 13,4% σε ετήσια βάση.

Η Alpha Bank έκλεισε με άνοδο 2,24%. Την Δευτέρα έπαυσε η διαπραγμάτευση του δικαιώματος συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, ενώ η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου διαπραγματεύεται χωρίς το προμέρισμα 0,08 ευρώ ανά μετοχή για το 2009. Η μετοχή της κυπριακής τράπεζας υποχωρούσε 1,67%.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 187,83 εκατ. ευρώ με 35 εκατ. μετοχές να αλλάζουν χέρια.

Συνολικά 115 μετοχές ενισχύθηκαν, 82 υποχώρησαν, ενώ 62 παρέμειναν αμετάβλητες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης