Ο πρόεδρος της Κίνας, Hu Jintao, ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ότι η χώρα του θα προσφέρει δάνεια ύψους 10 δισ. δολαρίων στα κράτη-μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης σε μια προσπάθεια να ενισχύει τις οικονομίες των χωρών αυτών από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

«Η Κίνα αποφάσισε να δώσει στα άλλα κράτη-μέλη 10 δισ. δολάρια σε δάνεια», εξήγησε σε μια ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθούν τα κονδύλια αυτά ή τους όρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης ιδρύθηκε το 2001 και αποτελείται από την Κίνα, τη Ρωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Στις Συνόδους συμμετέχουν το Ιράν, η Ινδία και το Πακιστάν χωρίς όμως να αποτελούν «πλήρη» κράτη-μέλη.

Σημειώνεται ότι σε παλαιότερη Σύνοδο του οργανισμού, τον Ιούνιο του 2009, η Κίνα είχε προσφέρει πιστώσεις 10 δισ. δολαρίων σε κράτη της Κεντρικής Ασίας προκειμένου να τα βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης