Οι αγορές πέρασαν σε στάδιο αδράνειας, μετά τις έντονες κινήσεις της Τετάρτης, στον απόηχο της απόφασης των κεντρικών τραπεζών για χορήγηση ρευστότητας. Από τη μια πλευρά, η συντονισμένη αυτή πρωτοβουλία ανοίγει τον δρόμο για «φτηνότερο» χρήμα και θεωρητικά συμβάλλει στην τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας. Από την άλλη, υπογραμμίζει τις αρνητικές προοπτικές, δεδομένου ότι η παγκόσμια οικονομία δεν θα χρειαζόταν τέτοια επιθετικά μέτρα, αν δεν βρισκόταν σε «κακή» κατάσταση.

Επίσης, η φτηνή χρηματοδότηση δεν ισοδυναμεί με εύκολη προσβασιμότητα. Οι τράπεζες εξακολουθούν να μειώνουν τον δανεισμό, προκαλώντας, σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM, «παγίδα ρευστότητας», που θα μπορούσε να επιδεινώσει ακόμα περισσότερα τα πράγματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επενδυτές πασχίζουν να αποφασίσουν αν θα στραφούν στις επενδύσεις ρίσκου ή αν θα απομακρυνθούν από αυτές. Πολλοί είναι αυτοί που παραμένουν απαισιόδοξοι, εκτιμώντας ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία των κεντρικών τραπεζών απλώς επιβεβαιώνει τη μετάδοση της ευρωπαϊκής κρίσης πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα και ότι πρόκειται για το δεύτερο στάδιο της ύφεσης, που ξεκίνησε το 2008 από τις Η.Π.Α..

Εφεξής, τα ρίσκα είναι αυξημένα για μετάδοση της κρίσης στην Ανατολή, με την Κίνα να είναι το επόμενο «θύμα». Στην τρίτη φάση της ύφεσης θα εκτεθούν οι αγορές που δέχονταν κεφαλαιακές ροές ως «αγορές ρίσκου» και που τους τελευταίους μήνες δέχθηκαν σημαντικές ροές κεφαλαίων από τις εκτεθειμένες αγορές των Η.Π.Α. και της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, αυτές οι αγορές δεν συνιστούν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια και αναμένονται σημαντικές ρευστοποιήσεις, όταν οι επενδυτές αντιληφθούν αυτή την πραγματικότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επομένως, μια επιβράδυνση της Κίνας θα επηρεάσει την οικονομία της Αυστραλίας, καθώς και άλλες οικονομίες που στηρίζονται στα εμπορεύματα και τις αναδυόμενες αγορές.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης