Ξεκίνησαν, σήμερα στο Πεκίνο, οι δεκαήμερες εργασίες της ετήσιας συνόδου του «Κογκρέσου του Λαού», δηλαδή του κινεζικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου.

Τις εργασίες του κοινοβουλίου στο Πεκίνο θα παρακολουθούν πολλές εκατοντάδες δημοσιογράφοι και παρατηρητές, ανακοινώνει σήμερα η κινεζική κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα οικονομικά μέτρα, για να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός στην Κίνα, να διαχυθούν καλύτερα τα οφέλη από την ανάπτυξη και στους αγρότες, αλλά και μέτρα υπέρ της κοινωνικής συνοχής θα δεσπόσουν στις συζητήσεις των περίπου 3.000 μελών του κοινοβουλίου. Επίσης, αναμένεται να λάβει την τελική του μορφή και να εγκριθεί ένα πενταετούς διάρκειας πρόγραμμα για την εθνική οικονομία και την κοινωνία.

Η κινεζική κυβέρνηση, με πρωθυπουργό του Γουέν Τζιαμπάο, επιδιώκει μία βιώσιμη κι έντονη ανάπτυξη, με καλή κατανομή εισοδημάτων, χωρίς εκφυλιστικά φαινόμενα διαφθοράς και χωρίς μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις.

Μεσοσταθμικά, θα επιδιωχθεί από την κυβέρνηση ετήσια οικονομική ανάπτυξη με ρυθμό 7% .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστικό είναι η διατηρούμενη και φέτος, όπως τελευταία, αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά περίπου 12,5% όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Λι Ζαοσίνγκ, επισημαίνοντας συγχρόνως «μιαν ισόρροπη ανάπτυξη της εθνικής ασφάλειας με την εθνική οικονομία».

Σχεδιάζονται «Κινεζικές συγκεντρώσεις του Γιασεμιού»

Στο μεταξύ, μη κυβερνητικές οργανώσεις, που για λόγους ασφάλειας τους δεν ανακοινώνουν τις επωνυμίες τους, καλούν τους πολίτες να κάνουν «περιπατητικές διαμαρτυρίες, με χαμόγελο». Τις όποιες ειρηνικές διαδηλώσεις, οι ίδιες οργανώσεις εκ των προτέρων αποκαλούν «Κινεζικές συγκεντρώσεις του Γιασεμιού».

Περίπου 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, ήδη, κοντά στον «Κινηματογράφο της Σαγκάης» στην ομώνυμη πόλη κι η αστυνομία έκανε αρκετές συλλήψεις.

Όμως, στους εμπορικούς δρόμους, στο Πεκίνο, δεν διαπιστώθηκαν, σήμερα, διαδηλώσεις αυτού του τύπου.

Κρατήθηκαν συνολικά 16 ξένοι δημοσιογράφοι και ενημερώθηκαν ότι θα στερηθούν τις «βίζες» τους, εάν χωρίς ειδική άδεια σχεδιάζουν να καλύψουν στο άμεσο μέλλον διαδηλώσεις των πολιτών, χωρίς όμως την άδεια των τοπικών αρχών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης