Κίνα: Στο 1,6% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014, 03:24
Κίνα: Στο 1,6% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Κίνας παρέμεινε τον Οκτώβριο στα επίπεδα του 1,6%. Πρόκειται για τον χαμηλότερο δείκτη της τελευταίας πενταετίας, γεγονός που αποτελεί μία ακόμη ένδειξη επιβράδυνσης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου και ενισχύει τις προσδοκίες ότι οι αρχές της χώρας θα λάβουν επιπλέον μέτρα για να στηρίξουν την ανάπτυξη.

Αντιμετωπίζοντας διογκούμενους κινδύνους για την ανάπτυξη και αυξανόμενους κινδύνου αποπληθωρισμού, το Πεκίνο αναμένεται ευρύτερα να συνεχίσει να ξετυλίγει συνέχεια μέτρα τους επόμενους μήνες, αν και οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι δεν θα προχωρήσει σε πιο επιθετικές κινήσεις, όπως μία μείωση των επιτοκίων, εκτός αν οι συνθήκες επιδεινωθούν απότομα.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σ Τζίνπινγκ δήλωσε την Κυριακή ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία «δεν είναι τόσο τρομεροί» και ότι, ακόμη και αν η ανάπτυξή της επιβραδυνθεί στο 7%, θα εξακολουθεί να είναι στην πρωτοπορία των οικονομιών διεθνώς.

Ωστόσο, οι ενδείξεις αυξάνονται ότι η κινεζική οικονομία συνεχίζει να χάνει δυναμική, παρά μία σειρά μέτρων στήριξής της που ελήφθησαν νωρίτερα, θέτοντας σε κίνδυνο τον στόχο της κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης 7,5% το 2014.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε κατά 2,2% σε ετήσια βάση - για 32ο συνεχόμενο μήνα -, καθώς η υποτονική ζήτηση περιόρισε την τιμολογιακή δυνατότητα των εταιρειών, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014, 06:17