«Κοινές δράσεις για να αποφευχθεί μία επιστροφή στην ύφεση»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014, 19:18
«Κοινές δράσεις για να αποφευχθεί μία επιστροφή στην ύφεση»
Το συνδυασμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των επενδύσεων, της δημοσιονομικής πειθαρχίας αλλά και της ενίσχυσης της ζήτησης προκειμένου να αποφευχθεί «μία επιστροφή στην ύφεση» ζητεί από τους ηγέτες της Ευρωζώνης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ που διάβαζε τα βασικά σημεία της ομιλίας του Ντράγκι επεσήμανε ότι ο τελευταίος υπογραμμίζει πως οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να τηρηθούν ώστε να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ευρωζώνη, ενώ οι χώρες που διαθέτουν ισχυρούς προϋπολογισμούς θα πρέπει να εξετάσουν την ενίσχυση της ζήτησης για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη.
«Το 2011-12 αποφύγαμε την κατάρρευση του ευρώ καταβάλλοντας κοινή προσπάθεια. Τώρα θα πρέπει να επικεντρωθούμε και πάλι στις κοινές δράσεις ώστε να αποφύγουμε την επιστροφή στην ύφεση», υπογράμμισε ο Ντράγκι.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να παρουσιάσουν ένα εθνικό χρονοδιάγραμμα για διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις ως την επόμενη σύνοδο της ΕΕ στις 18 και 19 Δεκεμβρίου.

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει και άλλα μη συμβατικά μέσα, αν χρειαστεί, για να επιτευχθεί ο στόχος της σταθερότητα των τιμών.

Εξάλλου εξέφρασε την ανησυχία του για τις πιθανές παρενέργειες του χαμηλού πληθωρισμού στους μισθούς και τις τιμές, χωρίς όμως να χρησιμοποιήσει τον όρο «αποπληθωρισμός», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Ντράγκι.

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014, 19:18