Περί τα 5 δισ. ευρώ θα πρέπει να αντλήσουν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα με ίδια μέσα (αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, πώληση θυγατρικών, αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων κ.ά.) μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο της κρατικοποίησης.

Τα τελευταία 24ωρα υπήρξαν έντονες παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ τρόικας, κυβέρνησης και τραπεζιτών, με αντικείμενο τις κρίσιμες λεπτομέρειες της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και κυρίως το ύψος της ίδιας συμμετοχής των τραπεζών στο σύνολο των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία για τους όρους αναδιάταξης του ελληνικού χρέους (PSI) στις αρχές της εβδομάδας και ο καθορισμός του τελικού «κουρέματος» των ομολόγων στο 75% σε τρέχουσες αξίες, μπορεί να προκάλεσε ικανοποίηση στους κόλπους των Ελλήνων τραπεζιτών, καθώς η ελληνική οικονομία πήρε την τελευταία παράταση προκειμένου να ολοκληρώσει μια σειρά από καθοριστικές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο ανέβασε ακόμη ψηλότερα τον «πήχη» των απωλειών για τις ελληνικές τράπεζες. Ενδεικτική άλλωστε του ύψους των ζημιών για το εγχώριο πιστωτικό σύστημα ήταν και η συνεπακόλουθη απόφαση του Eurogroup να αυξήσει το «κεφαλαιακό μαξιλάρι» στα 50 δισ. ευρώ.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης