Σύμφωνα με το τραπεζικό σύστημα, από τη στιγμή που ο κίνδυνος της χρεοκοπίας παρήλθε η επαναφορά των αποταμιεύσεων είναι τώρα εφικτή και ζήτημα χρόνου.

Στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως κυβέρνηση και τρόικα πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, 65 δισ. ευρώ διέρρευσαν τα δύο τελευταία χρόνια από το τραπεζικό σύστημα, των οποίων ο «επαναπατρισμός» μπορεί να οδηγήσει στην ανάκαμψη της τραπεζικής χρηματοδότησης. Επίσης θα βοηθούσε ο καθορισμός δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών σε χαμηλότερο επίπεδο τώρα που η χώρα μπαίνει σε μία νέα πορεία σταθερότητας και ο κίνδυνος από την κρίση δημοσίου χρέους εξαλείφεται.

Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, σε σχέση με τους προσδοκώμενους κινδύνους, θα είναι αρκετά υψηλότερος από ότι απαιτείτο στο παρελθόν.
Όπως αναφέρουν επιτελικά στελέχη τραπεζών, το στοίχημα της επιστροφής των καταθέσεων που έφυγαν από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση που πρέπει να κερδίσουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να μπορέσουν να πετύχουν την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Το στοίχημα αυτό ανέδειξε και o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, με τις επανειλημμένες προσκλήσεις προς τους ιδιώτες αποταμιευτές να επιστρέψουν τα κεφάλαια που έχουν μετακινήσει στο εξωτερικό ή που διατηρούν στη χώρα μας σε θυρίδες ή σε κάθε περίπτωση εκτός τραπεζικού συστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής για ενδυνάμωση της ρευστότητάς τους οι εγχώριες τράπεζες προχωρούν στην προσφορά υψηλών επιτοκίων, σε σχέση με τα αντίστοιχα επιτόκια άλλων χωρών της ευρωζώνης, για προθεσμιακά καταθετικά προϊόντα. Ακόμη και για μικρά ποσά προθεσμιακής κατάθεσης μέχρι και 10.000 τα επιτόκια προσεγγίζουν ακόμη και το 6% σε ορισμένες περιπτώσεις, προσφέροντας έτσι σημαντικές αποδόσεις.

Επίσης δίνουν την ευκαιρία στον υποψήφιο αποταμιευτή να επιλέξει μεταξύ μιας σειράς προϊόντων, με πολλές εναλλακτικές επιλογές όσον αφορά τη χρονική διάρκεια δέσμευσης του κεφαλαίου, τη χρονική διάρκεια καταβολής των τόκων καθώς και επιπλέον προσφορών όπως καταβολή έξτρα τόκων κλπ.
Εκτός από τα καθαρά προθεσμιακά προϊόντα οι τράπεζες προσφέρουν και μικτά καταθετικά προϊόντα. Στην περίπτωση αυτή ένα μέρος του κεφαλαίου τοποθετείται σε προθεσμία με υψηλό επιτόκιο και το υπόλοιπο σε αμοιβαία κεφάλαια ή άλλα σύνθετα προϊόντα, που όμως δεν έχουν εγγυημένη απόδοση, κάτι που πρέπει να γνωρίζει καλά ο αποταμιευτής πριν λάβει την τελική του απόφαση.

Πηγή: dete.gr
Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης