Αυξάνεται από σήμερα λόγω μνημονιακής υποχρέωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας ο συντελεστής ΦΠΑ από το 18% στο 19%. Τα προϊόντα που επηρεάζονται από την αύξηση είναι είδη ένδυσης και υπόδησης, καύσιμα, ηλεκτρικές συσκευές, ηλεκτρικό ρεύμα και τηλεπικοινωνίες.

Παράλληλα, αυξάνεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ από το 8% στο 9%. Επηρεάζονται υπηρεσίες εστιατορίων, τα καφε-εστιατόρια και οι καντίνες με εξαίρεση τις σχολικές καντίνες και οι υπηρεσίες catering, υπηρεσίες ξενοδοχείων, υπηρεσίες αστικών υπεραστικών και αγροτικών ταξί και τα τουριστικά εκδρομικά και υπεραστικά λεωφορεία. Από την αύξηση δεν επηρεάζονται τρόφιμα, φάρμακα, νερό, υγραέριο, γεωργικά λιπάσματα, ζωοτροφές, τα βιβλία και περιοδικά, η πρώτη κατοικία και τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την αύξηση του ΦΠΑ αναμένεται άνοδος μόλις 0,5% στα έσοδα του κράτους, τα οποία υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν από 1,643 σε 1,658 εκατ. Τα υποκείμενα στον φόρο πρόσωπα τα οποία επηρεάζονται από την αλλαγή του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ οφείλουν, μετά το πέρας των εργασιών της επιχείρησής τους, την ημέρα που προηγείται της ημέρας κατά την οποία τίθεται σε ισχύ η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, να προβούν σε απογραφή των αποθεμάτων της επιχείρησής τους, η οποία περιλαμβάνει ποσοτική καταμέτρηση και αποτίμηση.

Τα υποκείμενα στον φόρο πρόσωπα οφείλουν να καταχωρήσουν την απογραφή σε αρχείο απογραφής των αποθεμάτων της επιχείρησης και να το τηρούν για περίοδο επτά ετών.

Πηγή: philenews.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης