Η Τρόικα δεν έχει δικαίωμα να επεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, περιλαμβανομένου και του φυσικού αερίου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Απαντώντας στο δημοσίευμα του βρετανικού περιοδικού Economist ότι συμφέρει περισσότερο η κατασκευή αγωγού στην Τουρκία, ο Στέφανος Στεφάνου, ξεκαθάρισε πως το ενδεχόμενο μεταφοράς φυσικού αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας, δεν πρόκειται να υπάρξει αν πρώτα δεν επιλυθεί το Κυπριακό.

Την ίδια ώρα, ο Εκπρόσωπος επεσήμανε πως δεν ευσταθεί αυτό που αναφέρεται στο δημοσίευμα του Economist ότι η Κύπρος θα πάρει έσοδα από το φυσικό αέριο 15 χρόνια μετά την έναρξη της εκμετάλλευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ό,τι αφορά στο φυσικό πλούτο της Κύπρου, ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και κανένας δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει ή να το παραβιάζει. Αυτό το έχει κάνει ξεκάθαρο προς όλους η Κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι σύσσωμη η διεθνής κοινότητα υπερασπίστηκε αυτό το δικαίωμα της Κύπρου από τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας», ανέφερε.

Όπως είπε, αυτό που αναφέρεται στο δημοσίευμα του Economist ότι έσοδα από το φυσικό αέριο η Κύπρος θα πάρει 15 χρόνια μετά την έναρξη της εκμετάλλευσης, δεν ευσταθεί.

Εξήγησε ότι έσοδα θα υπάρχουν αμέσως με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και είπε ότι η υπογραφή των συμβολαίων με την Kogas ενισχύει αυτή την προοπτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε παράλληλα ότι η Κύπρος έχει κάνει τις μελέτες της με τη βοήθεια διεθνώς αναγνωρισμένων Οίκων και η δημιουργία τερματικού υγροποίησης αποτελεί κεντρικό στοιχείο αυτών των σχεδιασμών.

«Όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης προς το κλείσιμο συμφωνιών με εταιρείες για το φυσικό αέριο αποτελούν την απάντηση στους κύκλους που επιβουλεύονται τη διαχείριση του Φυσικού αερίου ή που θέλουν να μας σπρώξουν σε αυτό που λέει το economist», απαντά ο υπουργός Εμπορίου.

O κ. Νεοκλής Συλικιώτης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα συναπόφασης με την τρόικα για θέματα Φυσικού αερίου, παρά μόνο απλή ενημέρωση από την πλευρά μας, ενώ τόνισε πως όσοι μιλούν για ασάφειες στο μνημόνιο επάνω σε αυτό το κομμάτι, εξυπηρετούν διάφορους κύκλους και την τρόικα.

Σχολιάζοντας την αναφορά στο δημοσίευμα ότι περί μεταφοράς φυσικού αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας, κάτι, που όπως αναφέρει, οι Ελληνοκύπριοι θα έβρισκαν δύσκολο να καταπιούν, ο κ. Στεφάνου είπε ότι είναι φανερό ότι γίνεται προσπάθεια κάποιοι να προωθήσουν τη λογική για κατασκευή αγωγών για τη μεταφορά αερίου, μέσω της Τουρκίας.
 

Πηγή: sigmalive.com
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης