Κύπρος: Επί τάπητος η πώληση χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013, 10:01
Κύπρος: Επί τάπητος η πώληση χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας
Επί τάπητος τίθεται και πάλι η πιθανότητα πώλησης μέρους των αποθεμάτων χρυσού που διαθέτει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, καθώς η κυβέρνηση της ζητεί 400 εκατ. ευρώ για κάλυψη αναγκών του προγράμματος για το 2014.

Σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα StockWatch, το θέμα τέθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση στην ΚΤ, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας καλείται να εξετάσει το αίτημα το επόμενο διάστημα.

Με βάση τη συμφωνία που έγινε με τους πιστωτές, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για τη διανομή κερδών από την ΚΤ ύψους 400 εκατ. ευρώ, που θα δοθούν το 2014.

Η ΚΤ υπολογίζεται ότι θα έχει φέτος προ προβλέψεων κέρδη περίπου 200 εκατ. ευρώ και, επομένως, δεν μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης μόνο από τα κέρδη της.

Από τα κέρδη θα αφαιρεθούν, άλλωστε, οι προβλέψεις που θα κρατήσει η τράπεζα για την παραχώρηση έκτακτης ρευστότητας στο σύστημα, από την οποία προέρχονται τα αυξημένα έσοδα. Με βάση τον νόμο, η ΚΤ δίνει το 85% των κερδών της στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το StockWatch, λόγω της δυστοκίας που υπάρχει στην εξεύρεση των 400 εκατ. ευρώ, μια από τις επιλογές είναι η πώληση του χρυσού που διαθέτει η Κεντρική Τράπεζα. Με τις σημερινές τιμές στις διεθνείς αγορές τα αποθέματα χρυσού στην ΚΤ ανέρχονται σε 440 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η πιθανότητα πώλησης χρυσού είχε τεθεί στους πιστωτές μετά τον Μάρτιο, προκαλώντας όμως την αντίδραση της ΚΤ και της ΕΚΤ. Ο Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει τον Απρίλιο ότι τα όποια κέρδη από την πώληση χρυσού πρέπει να καλύψουν πρώτα τις πιθανές ζημιές από τον ELA.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013, 10:28