Επιτυχημένη χαρακτήρισε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης τη γεώτρηση «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σημειώνοντας ότι θα βοηθήσει τις εταιρείες να αξιολογήσουν καλύτερα το ιστορικό της περιοχής και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τους υπόλοιπους στόχους.

Όπως δήλωσε ο υπουργός στο κρατικό ραδιόφωνο, το σημαντικότερο στη συγκεκριμένη γεώτρηση είναι ότι εντοπίσθηκε εκτεταμένη στήλη καθαρού φυσικού αερίου σε διάφορα πετρώματα. «Πρόκειται για νεαρότερης ηλικίας ανθρακικές δομές, σε πιο μικρό βάθος, οι οποίες δεν έχουν διατρηθεί ποτέ» είπε κι επανέλαβε ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες, κυρίως γεωφυσικές, ώστε να διαπιστωθεί η ακριβής ποσότητά τους στην «Καλυψώ», διευκρινίζοντας πως το υπουργείο προβαίνει σε σχετικές αναλύσεις σε συνεργασία με τους Γάλλους συμβούλους του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκανε, ωστόσο, σαφές ότι δεν βρέθηκε ποσότητα αερίου αντίστοιχη με εκείνη του κοιτάσματος Ζορ, ενώ απέκλεισε και την πιθανότητα να σημειωθεί έκπληξη ως προς τον όγκο του φυσικού αερίου που θα μπορούσε να βρεθεί στη συγκεκριμένη δομή.

Συνέστησε υπομονή, λέγοντας ότι εφέτος το υπουργείο θα προχωρήσει με ακόμη τρεις γεωτρήσεις στα τεμάχια 3 και 10, με επόμενο στόχο τη «Σουπιά» στο τεμάχιο 3, γεώτρηση πειραματική, καθώς δεν έχει επιχειρηθεί αντίστοιχη στην ανατολική Μεσόγειο. «Είναι υψηλού ρίσκου, αλλά και υψηλής ανταμοιβής αν εντοπιστεί φυσικό αέριο» είπε.

Ερωτηθείς για την ένταση και τις απειλές στην περιοχή αναφορικά με τις γεωτρήσεις, απάντησε ότι «μόνιμος μπελάς είναι η Τουρκία, η οποία τα βάζει με όλα και με όλους». Πρόσθεσε, ωστόσο, πως οι εταιρείες γνωρίζουν πολύ καλά πώς να λειτουργούν σε αυτό το δύσκολο γεωπολιτικά περιβάλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης