Κύπρος: Καθυστέρηση στην επιλογή του οίκου για το τραπεζικό σύστημα

Κύπρος: Καθυστέρηση στην επιλογή του οίκου για το τραπεζικό σύστημα
Καθυστέρηση παρατηρείται στην επιλογή του οίκου εμπειρογνωμόνων ο οποίος θα αναλάβει να ερμηνεύσει τη μεθοδολογία που ακολούθησε η εταιρεία PIMCO κατά την έρευνά της για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανακοίνωσε το βράδυ ότι βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η διαδικασία ανάθεσης του διεθνούς οίκου για αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του διαγνωστικού ελέγχου που διενήργησε η PIMCO στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σε γραπτή δήλωση, η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας, Αλίκη Στυλιανού, ανέφερε ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα ανακοινωθεί και το όνομα του συμβουλευτικού οίκου που θα επιλεγεί.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η Συντονιστική Επιτροπή που παρακολουθούσε το έργο της PIMCO (αποτελείται από πέντε εκπροσώπους των κυπριακών αρχών και πέντε της τρόικας) θα ολοκλήρωνε την αξιολόγηση σήμερα και η ανακοίνωση για τον οίκο που θα επέλεγε θα γινόταν το μεσημέρι.

Δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιο λόγο οφείλεται η καθυστέρηση, η οποία είναι κρίσιμης σημασίας, δεδομένου ότι είχε ανακοινωθεί πως ένας από τους όρους του συμβολαίου του οίκου αξιολόγησης θα ήταν να υποβάλει την έκθεσή του πριν από την υποβολή της οριστικής έκθεσης της PIMCO, που αναμένεται στις 14 Ιανουαρίου.

Η εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας, απαντώντας προφανώς στην απορία που διατυπώθηκε γιατί χρειάζεται ένας δεύτερος οίκος για να αναλύσει τα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου της PIMCO, ανέφερε ότι και οι κεντρικές τραπεζικές αρχές άλλων χωρών που είχαν ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Τρόικα και των οποίων τα τραπεζικά συστήματα έτυχαν παρόμοιας αξιολόγησης για καθορισμό των κεφαλαιακών αναγκών τους, ζήτησαν επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων από τρίτους συμβουλευτικούς οίκους, με ειδίκευση στο αντικείμενο.

Στο μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα, με άλλη ανακοίνωσή της, καταγγέλλει «απελπισμένη πολιτικοποίηση της κατάστασης στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού του κοινού».

Χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα, η ανακοίνωση προσθέτει πως τις τελευταίες ημέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορες συντονισμένες και συγχρονισμένες αναφορές για την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα.

«Μια μικρή ομάδα ατόμων προσπαθεί να παραπληροφορήσει το κοινό, εμφανιζόμενη ως υπερασπιστής των τραπεζιτών του παρελθόντος» αναφέρει η ανακοίνωση, που επίσης κατηγορεί τη συγκεκριμένη ομάδα ατόμων ότι «προβάλλει μια εξωπραγματική και παραπλανητική εικόνα, ότι το τραπεζικό σύστημα δεν παρουσίαζε κανένα πρόβλημα μέχρι το τέλος Απριλίου 2012, ότι όλα ήταν ορθά προγραμματισμένα, με τις ορθές κινήσεις σε όλα τα επίπεδα».

Κατηγορεί επίσης την ομάδα των μη κατονομαζόμενων ατόμων ότι προωθεί την εικόνα πως από τις αρχές του περασμένου Μαΐου άρχισε να τίθεται σε εφαρμογή ένα συνωμοτικό σχέδιο σπίλωσης του καλού ονόματος των τραπεζών, με στόχο το τεχνητό φούσκωμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων του τραπεζικού τομέα.

Η Κεντρική Τράπεζα σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι, η κατάσταση δεν προσφέρεται δυστυχώς για ωραιοποίηση και τονίζει ότι ο τραπεζικός τομέας πρέπει απαραίτητα να εξυγιανθεί, να αναδιαρθρωθεί και να ανακεφαλαιοποιηθεί, για να επανακτήσει την ευρωστία του και να διαδραματίσει ξανά τον αναπτυξιακό ρόλο του.

Η Κεντρική Τράπεζα επισημαίνει, παράλληλα, ότι φροντίζει να εντοπισθούν τα λάθη του παρελθόντος για να μην επαναληφθούν και ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται τόσο η ανεξάρτητη έρευνα του διεθνούς οίκου Αλβαρεζ και Μάρσαλ όσο και της Ανεξάρτητης Επιτροπής για το Μέλλον του Τραπεζικού Συστήματος.

«Είναι φανερό ότι κάποιοι επηρεαζόμενοι άρχισαν από τώρα να ανησυχούν για τα πορίσματα των δύο ερευνών» καταλήγει η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2012, 23:30