Νέο δάνειο, ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, φέρεται να ζητεί από τη Μόσχα η Λευκωσία, ώστε να αποφύγει την ευρωπαϊκή βοήθεια, που θα σημάνει και την ένταξή της σε μνημόνιο

Το ποσό ισοδυναμεί με περισσότερο του 1/4 του ΑΕΠ του νησιού, ενώ την περασμένη χρονιά η Ρωσία χορήγησε στην Κύπρο δάνειο ύψους 2,5 δις ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, εάν αποτύχει αυτή η προσπάθεια, η Κύπρος θα αποταθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας σε πρώτη φάση στήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Η Κύπρος δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για αίτημα προσφυγής στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, διαμηνύει, την ίδια ώρα, η κυπριακή κυβέρνηση.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος όσον αφορά στα διάφορα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η Κύπρος έχει αποφασίσει να εισέλθει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό ή ότι έχουν υπάρξει επαφές για κάτι τέτοιο. Πρέπει να πω ότι δεν υπάρχει απόφαση ή οποιαδήποτε εξέταση για εισαγωγή στον μηχανισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Στέφανος Στεφάνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του ΡΙΚ, η Λευκωσία επεξεργάζεται εξαγγελία νέου πακέτου μέτρων με ταυτόχρονη αίτηση για ένταξη στον μηχανισμό.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι δύο: α) να ζητηθούν από την Ε.Ε. δάνεια κατά τα πρότυπα της Ισπανίας, ώστε να ανακεφαλαιοποιηθούν οι κυπριακές τράπεζες (περίπου 3,5 με 3,6 δις ευρώ) ή, β) εκτός από τα δάνεια για τις τράπεζες, να ζητήσει και δάνειο για το κράτος περίπου 1,6 δις ευρώ, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του προϋπολογισμού.

Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης