Αναλυτική ενημέρωση για τις εξελίξεις στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής του Συστήματος Φυσικού Αερίου) και τα επόμενα βήματα που αναμένονται μέσα στον μήνα, έγινε στη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, με τους εκπροσώπους των θεσμών, η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι.

Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου, από την πλευρά των θεσμών εκφράστηκε η βούληση να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που έχει κατακυρωθεί από τον Δεκέμβριο του 2013 στην αζέρικη εταιρεία SOCAR.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του υπουργείου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν αλλάζει η ρύθμιση που αφορά τη μείωση των τελών διέλευσης προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με υπέρογκες αυξήσεις οι καταναλωτες φυσικού αερίου, δεν συζητείται, επίσης, μείωση του τιμήματος, όπως και ο περιορισμός της μετοχικής συμμετοχής της SOCAR στο 49%, σύμφωνα με τις επιταγές της Κομισιόν.

Τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε διαβούλευση η πρόταση της ΡΑΕ για τον τρόπο καθορισμού των τελών διέλευσης, η οποία προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί σύντομα, προκειμένου ο σχετικός κανονισμός να τεθεί άμεσα σε ισχύ. Επί τη βάσει αυτής της απόφασης θα επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη SOCAR. Οι ιδιοι παράγοντες ανέφεραν, πάντως, ότι σε περιπτωση που ακυρωθεί ο διαγωνισμός, το Δημόσιο θα εγείρει νομικά απαιτήσεις από την αζέρικη εταιρεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης