Κλαδική σύμβαση υπογράφουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Κλαδική σύμβαση υπογράφουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι
Στην υπογραφή νέας σύμβασης εργασίας στον κλάδο τους, προχωρούν σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και η Ομοσπονδία των εργαζομένων του κλάδου.

Η νέα κλαδική σύμβαση είναι διετής και αφορά 130.000 εργαζόμενους, ενώ υπογράφεται λίγο πριν τη λήξη της προηγούμενης κλαδικής σύμβασης η οποία λήγει αύριο και όταν υπογράφηκε είχε προβλέψει μειώσεις μισθών κατά 15%.

Η σύμβαση, είναι διετούς διάρκειας, καλύπτει περίπου 130.000 εργαζόμενους στον τουρισμό και προβλέπει μηδενική αύξηση στους βασικούς μισθούς το 2014 και αύξηση 1% το 2015.

Οι βασικοί μισθοί στον κλάδο κυμαίνονται σήμερα από 753,69 (πλύντριες σιδερώτριες καθαρίστριες κ.λ.π έως 821,96 για υπαλλήλους υποδοχής, μάγειρας α', προϊστάμενος υπνοδωματίων κ.λ.π.

Πέραν των μισθολογικών, στη σύμβαση περιέχονται και θεσμικές ρυθμίσεις οι οποίες προβλέπουν:

- Για την περίοδο τουριστικής αιχμής, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να παρέχεται η δυνατότητα σε ξενοδοχειακές μονάδες με ποσοστό πληρότητας 75% και άνω, να απασχολούν το προσωπικό έως και 10 'ώρες ημερησίως για 8 εβδομάδες με την υποχρέωση να επιστρέφουν τον χρόνο αυτό σε ρεπό ή μειωμένη απασχόληση.

- Επίσης τη σύσταση επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των δύο πλευρών, η οποία θα εξετάσει την δυνατότητα διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής της σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων και σε εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων στον κλάδο, όπως λογιστές, μηχανικούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.α.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2013, 14:29