Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη ρευστότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς αναμένεται να διαφανεί το πώς θα αντιμετωπίζονται στο μέλλον τα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών.

Συγκεκριμένα, η πρόταση που θα συζητηθεί αφορά στην αύξηση του «κουρέματος» των ομολόγων που δέχεται η ΕΚΤ ως ενέχυρα για να δανειοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες. Η αποτροπή μιας τέτοιας απόφασης, που μπορεί να επιφέρει απώλεια ρευστότητας έως 8 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του Γιάννη Δραγασάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επικεφαλής του ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ΕΚΤ θα αποφύγει να προχωρήσει σήμερα σ’ ένα τέτοιο σκληρό μέτρο, ενώ οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας βρίσκονται σε εξέλιξη. Ωστόσο, πληροφορίες ανέφεραν την Τρίτη ότι είναι πιθανό να ληφθεί η απόφαση, αλλά να μην εφαρμοστεί άμεσα, αποτελώντας έτσι μια εν δυνάμει «απειλή» και μέσο πίεσης για την τελική συμφωνία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης