Μετά τη βελτιωμένη πρόταση της εταιρείας Emma Delta, η οποία προσέφερε 30 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον από την προηγούμενη προσφορά, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) ενέκρινε την εξαγορά του 33% του ΟΠΑΠ από την κοινοπραξία που συμμετέχουν οι επιχειρηματίες Γίρι Σμετς από την Τσεχία, ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο Δ. Κοπελούζος και η Lottomatica.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα στα 652 εκατ. ευρώ ανήλθε η τελική προσφορά της Emma Delta.

Πρόκειται για τίμημα κατά 30 εκατ. ευρώ υψηλότερο από το αρχικό των 622 εκατ. ευρώ και κατά μόλις δύο εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από τα 650 εκατ. ευρώ που είχε θέσει ως κατώτατο αποδεκτό όριο για τη μεταβίβαση του 33% του οργανισμού ο ανεξάρτητος αποτιμητής, τον οποίο είχε προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση πώλησης μετοχών θα υπογραφεί μετά τη σχετική έγκριση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση»

Σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε ότι σήμερα ολοκληρώθηκε με επιτυχία «η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας».

«Τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο είναι πολλαπλά, αφού αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική Οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίζονται για πρώτη φορά, πέραν του τιμήματος και έσοδα από φόρους 30% επί των μικτών κερδών που θα μπαίνουν κάθε χρόνο στο δημόσιο ταμείο» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

«Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων θα συνεχιστεί από την κυβέρνηση με αποφασιστικότητα, προκειμένου, να επισπευστεί η έξοδος της χώρας από την κρίση με τους ταχύτερους δυνατούς χρόνους και επωφελέστερους όρους για την εθνική μας οικονομία», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ποιος είναι ο Τσέχος επιχειρηματίας

Ο Τσέχος επιχειρηματίας, Γίρι Σμετς, έχει την πλειοψηφία στην Emma Delta. Είναι από τους ελάχιστους ξένους επιχειρηματίες που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα που ενδιαφέρεται για επενδύσεις.

Ο Σμετς σήμερα δραστηριοποιείται μέσω της προσωπικής του εταιρείας Emma Capital, την οποία ίδρυσε πέρυσι το καλοκαίρι όταν αποχώρησε από το fund PPF. Το PPF, ή αλλιώς Primary Privatization Fund, ιδρύθηκε το 1991 από τον στενό φίλο του, τον κ. Πετρ Κέλνερ.

Ο Γίρι Σμετς ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα το 1992 και το 1993 έλαβε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και CEO της εταιρείας PUFF Consulting s.r.o. Το 1995, διατέλεσε Διευθυντής Πωλήσεων στην Middle Europe Finance s.r.o. ως trader χρεογράφων με ειδίκευση στις εξαγορές. Έως το τέλος του 2004 κατείχε ποσοστό ιδιοκτησίας 34% στην TV Nova Group Τσεχίας.

Το 2004, έγινε μέλος της PPF Group N.V. και το 2005 μέτοχός της με συμμετοχή 5%. Μεταξύ άλλων, είναι υπεύθυνος των δραστηριοτήτων του Ομίλου στη Ρωσία, των τραπεζικών επενδύσεων και του Ομίλου Home Credit. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Generali PPF Holding B.V. από τον Ιανουάριο 2008.

Ο κ. Σμετς γεννήθηκε το 1971. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μαθηματικών και Φυσικής, του Charles University της Πράγας, με ειδίκευση στα χρηματοοικονομικά.

Η «αυτοκρατορία»

H πορεία του κ. Δημήτρη Μελισσανίδη, που μαζί με τον αδελφό του κ. Ιάκωβο Μελισσανίδη ξεκίνησαν από τις αλάνες της Κοκκινιάς για να φθάσουν ως τη Wall Street, είναι εντυπωσιακή.

Γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 1951 στη Νίκαια. Συμπεριελήφθη στον κατάλογο του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Ο «τίγρης», ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της ΑΕΚ, είναι ο ιδρυτής της Aegean Marine Petroleum που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στην Ελλάδα.

Ο αυτοδημιούργητος Δημήτρης Μελισσανίδης από τον Πόντο έχει προβεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα deals της ελληνικής ναυτιλιακής σκηνής και έχει καταφέρει να «χτίσει» 18 σταθμούς ανεφοδιασμού σε διάφορα σημεία του πλανήτη, στο Γιβραλτάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σιγκαμπούρη, τον Παναμά, το Χιούστον, στη νευραλγική περιοχή του Πράσινου Ακρωτηρίου κ.α.

Μία από τις σπουδαιότερες εξαγορές, στην οποία προχώρησε ήταν εκείνη της βελγικής εταιρείας Verbeke Bunkering, η οποία κατέχει ηγετική θέση στην περιοχή Άμστερνταμ, Ρότερνταμ, Αμβέρσα και θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ανεφοδιασμού στον κόσμο. Ακόμα, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα εξαγόρασε τις εγκαταστάσεις καυσίμων της εταιρείας Shell στο Λας Πάλμας στα Κανάρια Νησιά, ενισχύοντας έτσι, ακόμα περισσότερο την επιρροή του στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Στην εσωτερική αγορά καυσίμων ο «Τίγρης» μπήκε αγοράζοντας σε πλειστηριασμό τις εγκαταστάσεις και μερικά πρατήρια της ΕΒΡΟΙΛ στον Έβρο, ενώ σήμερα η εταιρεία της Aegean Oil έχει ένα δίκτυο 600 πρατηρίων και μερίδιο αγοράς 11%, ακολουθώντας κολοσσούς, όπως η Shell και η BP.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

Σε ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει ότι: «Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 712 εκ. ευρώ και αποτελείται από τα 652 εκ. € πλέον τα μερίσματα της χρήσης του 2012, ύψους 60 εκ. €, που θα εισπραχθούν από το Ελληνικό Δημόσιο. Το τίμημα αυτό, αντιστοιχεί σε 18,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη της χρήσης του 2013.

Τονίζεται ότι εάν δεν ιδιωτικοποιείτο ο ΟΠΑΠ, το Δημόσιο θα εισέπραττε μέρισμα (για τη χρήση του 2013) ύψους μόνο 13 εκ. €, ενώ για τη δεκαετία θα εισέπραττε μόλις 360 εκ. €, δηλαδή το 50% περίπου του ποσού που εισπράττει με την αποκρατικοποίηση.

Υπενθυμίζουμε ότι από το 2013 και μετά, το κράτος επέβαλε συμπληρωματική φορολογία 30% επί των μικτών κερδών, που εκτιμάται ότι θα του αποφέρει έσοδα ύψους 6,3 δις. € στην δεκαετία (μειώνοντας κατά το ίδιο ποσό και την κερδοφορία του ΟΠΑΠ).

Στην εξαιρετικά δύσκολη για τη χώρα οικονομική συγκυρία, το ΤΑΙΠΕΔ κατάφερε να προσελκύσει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον και να επιτύχει υψηλό προσφερόμενο τίμημα.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση πώλησης μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Το ΤΑΙΠΕΔ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει και να εντείνει τις προσπάθειές του, που θα φέρουν ανάπτυξη και ευημερία στον τόπο, απορροφώντας δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους».

Διαβάστε επίσης Στην EΜMA DELTA το 33% του ΟΠΑΠ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης