Κατά του ευρώ στρέφεται η πλειοψηφία των Σουηδών πολιτών, σύμφωνα με αποτελέσματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο «Demoskop» για λογαριασμό της τράπεζας SEB.

Συγκεκριμένα, το 55% των Σουηδών τάσσεται κατά της αντικατάστασης της κορώνας από το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, ενώ μόλις το 37% δηλώνει ότι θα το αποδεχόταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα παρουσιάζεται ισχυρή αλλαγή τάσης. Η διαφορά των 18 μονάδων μεταξύ του «ναι» και του «όχι» είναι η σημαντικότερη από το 2007 και το ποσοστό του «όχι» είναι το υψηλότερο από το 1997», δήλωσε ο Robert Bergvist, οικονομολόγος της SEB. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η οικονομική κρίση πολλών χωρών της ευρωζώνης εξηγεί την ανησυχία των Σουηδών.

Όπως καταγράφεται από τα στοιχεία της δημοσκόπησης, αυτοί που διαφωνούν με το ευρώ είναι κυρίως οι νέοι ηλικίας 18-24 ετών, έχουν χαμηλό εισόδημα και δεν έχουν κάνει ιδιαίτερες σπουδές.

Αντίθετα, υπέρ του ευρώ τάσσονται τα άτομα άνω των 50 ετών, με πανεπιστημιακές σπουδές και υψηλά εισοδήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα διενεργήθηκε στο διάστημα 31 Μαρτίου-7 Απριλίου σε δείγμα 1.004 ατόμων. Σημειώνεται ότι σε προγενέστερη δημοσκόπηση, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 44% κατά και 42% υπέρ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης