Της Άντζελας Πεΐτση

Κατά 3,6 δις νέα «αχρείαστα» μέτρα –όπως αποδεικνύεται βάση μνημονίου- που ζητούν οι δανειστές να νομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα τα 1,8 δις μέτρα «τώρα» και το 1,8 δις μέτρα, μετά το 2018, μεγαλώνει ο «λογαριασμός» για τους έλληνες φορολογούμενους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτά» τα μέτρα, πριν από ένα χρόνο δεν υπήρχαν σύμφωνα με το μνημόνιο, αν είχε κλείσει η 2η αξιολόγηση από τον Φεβρουάριο του 2016, οπότε δε θα υπήρχε και νέα φορολογική επιβάρυνση για τους έλληνες πολίτες», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, παραχωρώντας αποκλειστική συνέντευξη στο zougla.gr.

Σχολιάζοντας την καθυστέρηση του κλεισίματος της 2ης αξιολόγησης, είπε χαρακτηριστικά: «Όσο περνάει ο καιρός και «σέρνεται» αυτή η κατάσταση με τις αξιολογήσεις, αφενός ο λογαριασμός για τον Έλληνα φορολογούμενο μεγαλώνει κι αφετέρου η μέγγενη γύρω από τη ρευστότητα που πρέπει να έχει η ελληνική οικονομία «σφίγγει», αφού η χώρα μας, δεν εντάσσεται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό το πρόγραμμα που έχει Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δίνει χρήματα στα ομόλογα πολλών χωρών, όχι όμως της Ελλάδος. Η ισχύς του συγκεκριμένου προγράμματος είναι μέχρι το τέλος του 2017 και κινδυνεύουμε να χάσουμε το «τρένο» της ένταξης αυτής, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για την ελληνική οικονομία».

Και τόνισε: «Ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι «και» η εμπιστοσύνη που πρέπει να εμπνέει η ελληνική οικονομία προς ξένους επενδυτές, καθώς θέλουμε να επιστρέψουμε σε υγιή μονοπάτια ανάπτυξης, ν’ αυξηθεί το ΑΕΠ και ν’ αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν μόνον με την προσέλκυση επενδύσεων και μόνον με την εμπιστοσύνη που πρέπει να δείξουν οι ξένοι επενδυτές στην ελληνική οικονομία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συζητήσεις περί Grexit

«Δε θέλω ούτε να σκέφτομαι ένα τέτοιο ενδεχόμενο και θεωρώ πως ούτε οι ξένοι αλλά ούτε και η ελληνική κυβέρνηση, έχουν «κάτι τέτοιο» στο πίσω μέρος του μυαλού τους» τόνισε ο κ. Κόλλιας και είπε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ πως αυτή η συζήτηση πρέπει να φύγει εντελώς από το τραπέζι των συζητήσεων. Μάλιστα, όσο πιο γρήγορα κλείσει η 2η αξιολόγηση τόσο πιο γρήγορα θα «φύγει» κι αυτή τη συζήτηση. Όπως βλέπετε κάθε φορά που αργούμε να κλείσουμε μία αξιολόγηση, αυτή η συζήτηση επανέρχεται».

Συμμετοχή ΔΝΤ

Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στο πλαίσιο της σημαντικότατης συνέντευξής του, στο zougla.gr τοποθετήθηκε στα σενάρια περί μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα στο ενδεχόμενο συμμετοχής του ESM –Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας- που πιθανότατα να ζητήσει «σκληρότερα» μέτρα για την Ελλάδα. «Δεν ξέρω αν είναι καλύτερο ή χειρότερο να μετέχει το ΔΝΤ. Αυτό που ακούω από ξένους αξιωματούχους, είναι ό,τι αν δεν μετέχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι πολύ αμφίβολο για το αν θα συμμετέχουν και ευρωπαϊκές χώρες σ’ αυτό. Ειδικά χώρες, που με κάθε τρόπο και ενόψει των εθνικών τους εκλογών, όπως Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, με όλους τους τόνους υπογραμμίζουν πως πρέπει αν κλείσει η αξιολόγηση ώστε να περάσουμε στο επόμενο βήμα για την ελληνική οικονομία», ανέφερε ο κ. Κόλλιας.

«Το ΔΝΤ για να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, βάζει ένα συγκεκριμένο όρο, που θεωρώ πως είναι προς όφελος της Ελληνικής Κυβέρνησης και αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και σε μεσοπρόθεσμους τρόπους απομείωσής του, κι αυτό είναι κάτι που ως Ελλάδα μας συμφέρει. Προς το παρόν δε βλέπω να φεύγει η συμμετοχή του ΔΝΤ και αυτό νομίζω το θέλουνε και οι ευρωπαϊκές χώρες αλλά κι από ό,τι έχω καταλάβει είναι και βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να μην φύγει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα».

Ο κ. Κόλλιας, μίλησε για τις αντιπροτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης που αφορούν στη μείωση του αφορολογήτου και την περικοπή των συντάξεων: «Σημαίνει πως εξακολουθούμε να κινούμαστε και πάλι στη λάθος κατεύθυνση».

Διαρροή καταθέσεων

Αναφέρθηκε στην νέα διαρροή καταθέσεων ύψους 2,5 δις ευρώ μέσα στις τελευταίες 45 ημέρες, υπενθύμισε τα ποσά που σηκώθηκαν από τις τράπεζες κατά το «μοιραίο» -όπως το αποκάλεσε- πρώτο εξάμηνο του 2015 για τη χώρα μας και την ελληνική οικονομία με την «τραγική» διαπραγμάτευσης που είχε κάνει η ελληνική κυβέρνηση: «Μέσα σ’ αυτό το εξάμηνο έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες 42 δις ευρώ».

Και, επεσήμανε: «Καταφέραμε μέσα στο 2016 ν’ αυξηθούν οι καταθέσεις κατά 4,3 δις ευρώ και ό,τι πετύχαμε μέσα σ’ αυτό τον χρόνο, το ¼ αυτού χάθηκε μέσα στον Ιανουάριο του 2017. Σήμερα, έχει καταγραφεί μείωση καταθέσεων κατά 1 δις ευρώ».

Παράλληλα δήλωσε: «Όσο σέρνεται αυτή η κατάσταση όσο δεν εμπνέει εμπιστοσύνη η ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα δυστυχώς αυτή θα είναι η κατάληξη. Έχουμε τράπεζες οι οποίες είναι «ζόμπι» εδώ και πάρα πολύ καιρό, δεν έχουν καμία πρόσβαση στη ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά μόνον «ακριβή» πρόσβαση πλέον, λειτουργούν υπό καθεστώς κεφαλαιακών ελέγχων και όλο αυτό δεν συνηγορεί ώστε να επιστρέψουν καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στο zougla.gr:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης