Η πρόεδρος της Κόστα Ρίκα, Laura Chinchilla και ο Κολομβιανός ομόλογός της, Juan Manuel Santos, συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη σύναψη μιας διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, στο πλαίσιο ενίσχυσης των εμπορικών δεσμών ανάμεσα στις δύο χώρες, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Η συμφωνία θα είναι έτοιμη προς υπογραφή στα τέλη του 2012 και στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά  Κοινοβούλια», τόνισε ο ισχυρός άνδρας της Κολομβίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η έναρξη της διαπραγμάτευσης θα μας επιτρέψει να εργαστούμε για την εκπλήρωση των κοινών προσδοκιών μας, όπως η ένταξη στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)», συμπλήρωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Κόστα Ρίκα.

Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων είναι προγραμματισμένος να αρχίσει την 30ή Ιουλίου στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά, ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εμπορίου.

Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε συνολικά στα 503,9 εκατ. δολάρια για το 2011, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 11% από το 2002 ως το 2011, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου της Κόστα Ρίκα. Ωστόσο Κοσταρικανοί επιχειρηματίες αντιτίθενται στη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι θα προκαλέσει μεγάλες δυσκολίες στο κεντροαμερικανικό κράτος, το οποίο δε διαθέτει επαρκείς υποδομές και αντιμετωπίζει σημαντικά ενεργειακά κόστη σε σχέση με την Κολομβία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης