Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Λαγό «έβγαλε», με ερώτηση του στην Κομισιόν, ο… Ιωάννης Λαγός!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ερώτηση του Ιωάννη Λαγού προς την Κομισιόν, για το πότε και πώς πρόκειται να ενεργοποιηθούν τα προβλεπόμενα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, προκειμένου να αποκατασταθούν οι εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, με χθεσινή της απάντηση η επίτροπος Ferreira αποκάλυψε ότι:

Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει αίτηση για το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. (ΤΑΕΕ)

Διευκρινίζει δε ότι, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ.2012/2002 του Συμβουλίου, το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) μπορεί να κινητοποιηθεί μόνο κατόπιν αίτησης της ενδιαφερόμενης χώρας εντός 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής, εφόσον αποδεικνύεται ότι η συνολική άμεση ζημία υπερβαίνει είτε το 0,6% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματός της είτε το 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των πληγεισών περιοχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ερώτησή του, ο έχων ακόμη την ιδιότητα του ευρωβουλευτή Iωάννης Λαγός, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η πρωτοφανής ανεπάρκεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σε συνδυασμό με ένα εκτεταμένο σχέδιο εμπρησμού της ελληνικής Επικράτειας, το οποίο φαίνεται πως εξυπηρετεί τα συμφέροντα όσων θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ένα απέραντο αιολικό πάρκο γεμάτο ανεμογεννήτριες, έχουν ως αποτέλεσμα τις εκτεταμένες πυρκαγιές, που επί πολλές μέρες είναι ανεξέλεγκτες. Μέχρι στιγμής, 270.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη σε Αττική και Εύβοια, ενώ στην Ηλεία 90.000 στρέμματα στην περιοχή γύρω από την Αρχαία Ολυμπία έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Εκατοντάδες σπίτια έχουν καταστραφεί και χιλιάδες ζώα έχουν απανθρακωθεί. Η οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί είναι άνευ προηγουμένου και ο κρατικός μηχανισμός αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πυρόπληκτων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης