Τη μείωση του εισοδήματος των Ελλήνων γεωργών κατά 24% την τελευταία δεκαετία αποκαλύπτει η αρμόδια επίτροπος Γεωργίας, κ. Μπόελ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η κ. Μπόελ, «μεταξύ 1996 και 2007, το γεωργικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 24%», ενώ αντίθετα ο αντίστοιχος μέσος όρος για την ΕΕ-27 παρουσιάζει σταθερή αυξητική τάση και την περίοδο 2001-2007 αυξήθηκε κατά 5%».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι αιτίες της δραματικής μείωσης του εισοδήματος του Έλληνα αγρότη είναι συγκεκριμένες και οφείλονται στη:

1. Μείωση του συνόλου της γεωργικής παραγωγής, που οφείλεται κυρίως σε μείωση της φυτικής παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, «η ονομαστική αξία της γεωργικής παραγωγής μειώθηκε κατά 7% (με αποτέλεσμα ακόμη υψηλότερη απώλεια σε πραγματικές τιμές). Η αύξηση της αξίας της ζωικής παραγωγής (+14%) δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει την κατά 15% μείωση της φυτικής παραγωγής (συγκεκριμένα, την κατά 13% και 55% χαμηλότερη αξία της παραγωγής σιτηρών και ελαιολάδου, αντιστοίχως).

2. Αύξηση του κόστους παραγωγής. «Η αξία της ενδιάμεσης ανάλωσης αυξήθηκε κατά 22% (συντελεστές που ευθύνονται κυρίως για την αύξηση του κόστους: ενέργεια και λιπαντικά (+51%), σπόροι προς σπορά και φυτά προς φύτευση (+30%) και ζωοτροφές (+27%)).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

3. Αυξήθηκε εντυπωσιακά η ανάλωση παγίου κεφαλαίου (+101%), ενώ μειώθηκαν οι έμμεσοι φόροι (-22%) και αυξήθηκαν οι έμμεσες επιδοτήσεις (+587%, λόγω της «αποσύνδεσης» των γεωργικών ενισχύσεων).

Στην απάντησή της, η επίτροπος Μπόελ επισημαίνει επίσης την αυξανόμενη εξάρτηση του ελληνικού αγροτικού εισοδήματος από τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Όσον αφορά στο μερίδιο των επιδοτήσεων στο γεωργικό εισόδημα, το ποσοστό αυτό ήταν 39% στην Ελλάδα το 2007. Πρόκειται για αύξηση των επιδοτήσεων κατά 12% σε σύγκριση προς το 1996, όταν το ποσοστό των επιδοτήσεων στο γεωργικό εισόδημα στην Ελλάδα ήταν 27%.»

Τα αντίστοιχα υψηλότερα ποσοστά συνεισφοράς των γεωργικών επιδοτήσεων στο αγροτικό εισόδημα για τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ σημειώθηκαν «στη Φινλανδία (121%), τη Σουηδία (74%), την Αυστρία (63%) και την Τσεχική Δημοκρατία (63%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (9%), τις Κάτω Χώρες (16%) και τη Βουλγαρία (16%). Την περίοδο 1996-2007, το μερίδιο των επιδοτήσεων στο γεωργικό εισόδημα αυξήθηκε σε όλα τα κράτη μέλη πλην της Αυστρίας (όπου μειώθηκε κατά 20%)»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης