Νέα παράταση έως το 2017 έδωσε η Κομισιόν στη Γαλλία προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ αναμένοντας παράλληλα από τη χώρα να παρουσιάσει τον Απρίλιο ένα εθνικό πρόγραμμα «φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Η Επιτροπή αποφάσισε «να ανεβάσει κατά μία βαθμίδα» την πίεση στη Γαλλία, ώστε η χώρα να προχωρήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας της, η οποία πλήττεται ταυτόχρονα «από τη μείωση της ανταγωνιστικότητάς της» και «ένα αυξημένο χρέος», συνέχισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, ο ίδιος προειδοποίησε ότι αν το σχέδιο μεταρρυθμίσεων δεν είναι αξιόπιστο τότε μπορεί να ενεργοποιηθεί το τελευταίο στάδιο και να επιβληθεί στη Γαλλία «σχέδιο επανορθωτικών μεταρρυθμίσεων».

Το διακύβευμα είναι «να ενθαρρύνουμε πιο βαθιές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις» ώστε «να κινηθούν τα οικονομικά και κοινωνικά μοντέλα», κατέληξε ο Μοσκοβισί αναφερόμενος κυρίως σε αποφάσεις για την αγορά εργασίας.

Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε παράταση δύο ετών στη Γαλλία για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ της, δηλαδή ως το 2017.
Οι Βρυξέλλες «αποφάσισαν να κάνουν μια νέα σύσταση στη Γαλλία (σχετικά με το χρονοδιάγραμμα μείωσης των ελλειμμάτων της) με νέα καταληκτική ημερομηνία το 2017», ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και προς το παρόν δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις στη Γαλλία, η χώρα «πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της στον δημοσιονομικό τομέα και σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», σχολίασε ο Ντομπρόβσκις.

Πρόκειται για την τρίτη παράταση που δίνεται στη Γαλλία για τον σκοπό αυτό.

Η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει έλλειμμα 4,1% το 2015 αντί για 3% που είχε δεσμευθεί αρχικά και την επιστροφή στο όριο του 3% μόλις το 2017, χρονιά που πρόκειται να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές.
Η περίπτωση της Γαλλίας «ήταν η πιο περίπλοκη», παραδέχθηκε ο Ντομπρόβσκις, ενώ η Επιτροπή παράλληλα ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος εναντίον της Ιταλίας και του Βελγίου, δύο χώρες το επίπεδο του χρέους των οποίων είναι ανησυχητικό.

Eπιμέλεια: X.M. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης