Κομισιόν: Πάλι μας λένε ψέματα οι Έλληνες για το έλλειμμα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009, 21:10
Κομισιόν: Πάλι μας λένε ψέματα οι Έλληνες για το έλλειμμα

Στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία που παρουσιάζει η Ελλάδα για το δημοσιονομικό έλλειμμά της, τα τελευταία δύο χρόνια, είναι εντελώς αναξιόπιστα έχουν καταλήξει οι κοινοτικές υπηρεσίες. Οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν νέα απογραφή στο τέλος του 2009 ή τις αρχές του 2010.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούν ότι η Ελλάδα επιδίδεται τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια σε ένα άνευ προηγουμένου παιχνίδι όχι απλώς «δημιουργικής λογιστικής», αλλά απόκρυψης και παρουσίασης ψευδών στοιχείων, με σκοπό να παραπλανήσει τις κοινοτικές υπηρεσίες και να εμφανίσει μικρότερο έλλειμμα.

Υψηλόβαθμη πηγή σχολίαζε ότι η απόπειρα εξαπάτησης είναι τόσο οφθαλμοφανής, ώστε «αγγίζει τα όρια του γελοίου».
Η ίδια πηγή προσέθετε ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο οι Βρυξέλλες δε ζητούν προς το παρόν από την Ελλάδα να διενεργήσει μια νέα δημοσιονομική απογραφή, ώστε να αποκαλυφθεί το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματός της, είναι η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση.

Δε θέλουν, δηλαδή, οι κοινοτικοί να οξύνουν μια ήδη δύσκολη κατάσταση, η οποία επιβαρύνει ασφαλώς και την Ελλάδα, οδηγώντας την οικονομία της σε περαιτέρω επιδείνωση. Όμως, συνέχιζε η κοινοτική πηγή, αναπόφευκτα πρέπει να γίνει νέα απογραφή μεσοπρόθεσμα, δηλαδή στο τέλος του 2009 ή το 2010, όταν -όπως ελπίζεται- θα υποχωρήσουν τα σημάδια της κρίσης.

Μια νέα δημοσιονομική απογραφή, που θα εμφανίσει μεγαλύτερα ελλείμματα, θα έχει οδυνηρές συνέπειες, καθώς θα υποχρεώσει την κυβέρνηση σε πιο σκληρή λιτότητα, με περικοπές δαπανών και μισθών και αυξήσεις φόρων.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009, 21:10