Έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους κατέθεσε η Κομισιόν στο Ecofin της προηγούμενης εβδομάδας, μέρος της οποίας αποκαλύπτει το Bloomberg και μάλλον κρύβει αρκετές δυσάρεστες εκπλήξεις για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα βασικό σενάριο που έχει εξετάσει η Κομισιόν, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα υποχωρήσουν στο 9,3% το 2020 από 17,5% που αναμένεται ότι θα διαμορφωθούν φέτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν οι οικονομικές συνθήκες δεν είναι ευοίωνες, το ελληνικό χρέος θα καταστεί εκρηκτικό στα μέσα της δεκαετίας που ξεκινά το 2030, φθάνοντας στο καταστροφικό 241% του ΑΕΠ το 2060!Όμως θα αρχίσουν να αυξάνουν σταδιακά από το 2020 και μετά και ξεπεράσουν το 20% μετά το 2045, ενώ θα αγγίξουν το 20,8% έως το 2060.

Υπενθυμίζεται σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας, οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες θα πρέπει να μειωθούν στο 15% του ΑΕΠ για κάποιο διάστημα και μετά δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν το 20% του ΑΕΠ τουλάχιστον μέχρι το 2060.

Υπάρχει αβεβαιότητα για την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τις επόμενες 10ετίεςΣύμφωνα, επίσης, με το βασικό σενάριο της Κομισιόν, το ελληνικό χρέος θα αγγίξει το 176,% του ΑΕΠ φέτος, θα υποχωρήσει στο 159,9% του ΑΕΠ το 2020 και θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται αγγίζοντας το 123,1% του ΑΕΠ το 2030 και το 91,6% του ΑΕΠ το 2060.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση το ελληνικό χρέος θα παραμείνει και μετά το 2060 αρκούντως υψηλότερα από το όριο του 60% του ΑΕΠ που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης!

Αξίζει, όμως, να εξετάσει κάποιος προσεκτικότερα και το δυσμενές σενάριο -το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί- το οποίο παρουσίασε η Κομισιόν στους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε.

Βάσει αυτού, το οποίο όπως σημειώνει η Κομισιόν μπορεί να επαληθευτεί εάν οι οικονομικές συνθήκες δεν είναι ευοίωνες, το ελληνικό χρέος θα καταστεί εκρηκτικό στα μέσα της δεκαετίας που ξεκινά το 2030, φθάνοντας στο καταστροφικό 241% του ΑΕΠ το 2060!

Επίσης και πάντα σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα αγγίξουν το 20% το 2033 και θα εκτιναχθούν στο 56% του ΑΕΠ το 2060!

Πάντως η Κομισιόν επιφύλασσε και μία σχετικά ευχάριστη είδηση για την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι στο τέλος του προγράμματος η χώρα δεν θα έχει χρησιμοποιήσει κεφάλαια από το δάνειο του ESM ύψους 27,4 δισ. ευρώ.

Παράλληλα στην έκθεση αναφέρεται ότι υπάρχει «σημαντική ανησυχία για τη δυναμική του ελληνικού χρέους», ενώ η Κομισιόν ζητά από τους εταίρους να λάβουν επιπλέον μέτρα για την ελάφρυνσή του, τα οποία, όμως, θα βασιστούν στις συμφωνίες που υπήρξαν στο Eurogroup τόσο τον Μάιο του 2016 όσο και τον Ιούνιο του 2017.

«Ένας κατάλληλος συνδυασμός μέτρων ελάφρυνσης του χρέους (στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα), επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής αλλά και εφαρμογή μίας περιόδου χάριτος στην αποπληρωμή τόκων μπορούν να οδηγήσουν σε βιώσιμα επίπεδα τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες», σημειώνει η έκθεση της Κομισιόν.

Ταυτόχρονα η Κομισιόν -η οποία έως σήμερα ήταν ο… καλύτερος φίλος της κυβέρνησης- δεν διστάζει στην έκθεσή της να αναφέρει ότι «υπάρχει αβεβαιότητα για την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τις επόμενες 10ετίες. Υπάρχουν σημαντικά ρίσκα που μπορούν να οδηγήσουν σε υποχώρηση της ανάπτυξης».

Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να δημιουργήσει ένα αποθεματικό εννέα δισ. ευρώ, προκειμένου να μπορεί να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της για περίπου 10 μήνες μετά το πέρας του προγράμματος. Η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει 18,9 δισ. ευρώ σε πληρωμένες τόκων έως τον Αύγουστο του 2018, ενώ το Δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώσει 6,5 δισ. ευρώ σε οφειλές προς τον ιδιωτικό τομέα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης