Κομισιόν: Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2016, 13:53
Κομισιόν: Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα σε Ελλάδα και Ευρωζώνη
Βελτίωση κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα, όπως και στην Eυρωζώνη, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην Ελλάδα, ο δείκτης διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο στις 87,1 μονάδες από τις 86,5 τον Νοέμβριο και στην Ευρωζώνη στις 106,8 από τις 106,1 μονάδες. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο δείκτης ανήλθε τον προηγούμενο μήνα στις 108,9 μονάδες από τις 107,5 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, η βελτίωση του κλίματος στην Ευρωζώνη είναι αποτέλεσμα της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στον τομέα της βιομηχανίας, κάτι που εν μέρει αντισταθμίστηκε από τη χαμηλότερη εμπιστοσύνη στον τομέα του λιανεμπορίου.

Ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, σημαντική άνοδο κατέγραψε ο δείκτης στην Ισπανία (+3,4 μονάδες), οριακή βελτίωση σημείωσε στην Ιταλία (+0,4 μονάδες), ενώ παρέμεινε σε γενικές γραμμές αμετάβλητος στη Γερμανία (+0,0 μονάδες) και τη Γαλλία (-0,1 μονάδες).

Η τιμή του δείκτη για την Ευρωζώνη είναι η υψηλότερη από τον Απρίλιο του 2011, σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ ξεπέρασε και τις εκτιμήσεις της αγοράς, καθώς οικονομολόγοι σε έρευνα του πρακτορείου ανέμεναν να υποχωρήσει στις 106 μονάδες.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2016, 13:58