Εξαιρετικά κρίσιμη και σημαντική χαρακτήρισε την «αποκατάσταση της υγείας του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη» για την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας, η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με το κείμενο μιας ομιλίας της που επρόκειτο να εκφωνήσει στη Νέα Υόρκη, η Christine Lagarde εκτιμά πως είναι πολύ σημαντικό οι Ευρωπαίοι ηγέτες να υποστηρίξουν άμεσα τις τράπεζες και μακροπρόθεσμα να δημιουργήσουν, πέραν της νομισματικής ένωσης, και μια χρηματοοικονομική ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ενοποιημένη εποπτεία των τραπεζών, η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αρχής με αρμοδιότητες επιδιαιτησίας, επίλυσης διαφορών και παρέμβασης και η δημιουργία ενός ταμείου διασφάλισης των καταθέσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι βήματα κρίσιμης σημασίας τα οποία επείγει να γίνουν. Οι κινήσεις προς μια βαθύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση πρέπει να γίνουν παράλληλα με αυτά τα βήματα», αναφέρει.

«Ας είμαι σαφής: το επίκεντρο των προσπαθειών ανόρθωσης του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα είναι η Ευρώπη. Αυτό σημαίνει περισσότερη Ευρώπη, όχι λιγότερη. Πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, είναι απαραίτητες περαιτέρω ενέργειες για την μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος, δηλαδή την ενίσχυση των μηχανισμών αντιμετώπισης κρίσεων και την βελτίωση της αρχιτεκτονικής του», προσθέτει.

Περί ανάπτυξης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, η επικεφαλής του Δντ εξηγεί ότι υπάρχει ένας φαύλος κύκλος γεγονότων που μειώνουν την ανάπτυξη, ο οποίος, όπως τονίζει, πρέπει να σπάσει.

«Εντάσεις στις αγορές, τις οποίες διαδέχονται εσπευσμένες ενέργειες των διαμορφωτών πολιτικής, που όμως δεν αποτρέπουν την αναζωπύρωση των εντάσεων. Αυτοί οι οποίοι χαράσσουν πολιτική πρέπει να καταρτίσουν έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη για το πώς θα ολοκληρωθεί η “δουλειά”, εξετάζοντας όχι μόνο τα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια, αλλά και τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες. Αν και η Ε.Ε. δεν είναι η μόνη που χρειάζεται να επιτελέσει ρυθμιστικές και εποπτικές μεταρρυθμίσεις, η ανάληψη δράσης στην Ευρώπη αποτελεί προτεραιότητα λόγω της αλληλένδετης φύσης των παραγόντων του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος», καταλήγει.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης