Τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ όλων των δυτικών αγορών, εμφάνισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ανεπηρέαστος από την αρνητική τάση που διαμορφώθηκε από ενωρίς στις ευρωπαϊκούς δείκτες και στους αμερικανικούς αργότερα, ο γενικός δείκτης ανανέωσε τα πρόσφατα υψηλά 13 μηνών.

Αναλυτικά, ο γενικός δείκτης επανέκτησε τις 877 μονάδες στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης και τελικά έκλεισε στις 870,64 μονάδες με ημερήσια άνοδο 0,90%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 77,49 εκατ. ευρώ, ενώ η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 86 ανοδικές, 63 καθοδικές και 20 αμετάβλητες μετοχές.

Τα όποια κέρδη όμως δεν σημειώθηκαν σήμερα χωρίς «κόστος». Η διόρθωση κερδών στις ευρωπαϊκές αγορές (ύστερα από ένα ράλι τεσσάρων ημερών) οι οποίες δεν αντέδρασαν στη συμφωνία για την ενιαία εποπτεία των τραπεζών της ευρωζώνης κατά τη σύνοδο κορυφής, προκάλεσε πολλές μεταπτώσεις στη διαγραμματική πορεία του γενικού δείκτη.

Στο πρώτο δίωρο η αγορά δεχόταν πιέσεις, αλλά το εν εξελίξει deal της Τράπεζας Πειραιώς για την απόκτηση της Γενικής Τράπεζας (το οποίο και ανακοινώθηκε πριν από τη λήξη της συνεδρίασης), ανανέωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον και ώθησε το γενικό δείκτη στο υψηλό των 887,07 μονάδων. Η εξέλιξη αυτή τροφοδότησε τα σενάρια για νέα deals στον κλάδο. Μεταξύ άλλων, επανήλθε και το σενάριο που θέλει την κολοσσιαία Deutsche Bank να αποκτά στο μέλλον συμμετοχή στην Εθνική Τράπεζα. Η εκδοχή αυτή, γίνεται πιο ρεαλιστική πλέον, ύστερα και από τη σημερινή συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για ενιαία εποπτεία στις τράπεζες τις ευρωζώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης