Την ώρα που ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται στο 1,8% τον Δεκέμβριο σύμφωνα με την Eurostat, σε ανοικτή αντιπαράθεση για τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ βρίσκονται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα Πέμπτη από το Πεκίνο πως ο κίνδυνος πτωτικού σπιράλ των τιμών στη ζώνη του ευρώ είναι μικρός, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στη χθεσινή προειδοποίηση της Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ότι ο αποπληθωρισμός μπορεί να πλήξει την ανάκαμψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρέπει να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια ομιλίας της στο γραφείο ανταποκριτών διεθνούς τύπου στην Ουάσιγκτον η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε πως οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να επιστρέψουν σε πιο συμβατικές πολιτικές μόνο όταν εξασφαλιστεί πως η οικονομία έχει μπει σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης.

Πάντως, με σημερινές δηλώσεις του από το Πεκίνο ο πρόεδρος του Eurogroup και Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ διαφοροποιήθηκε, υποστηρίζοντας πως ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης είναι απίθανο να επιβραδυνθεί περισσότερο και τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα δεν αποτελούν μεγάλη απειλή για την οικονομική ανάκαμψη. «Δεν υπάρχει καμία έντονη απειλή ότι ο αποπληθωρισμός θα προχωρήσει», τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Αναλυτές θεωρούν πως η αντιπαράθεση ΔΝΤ – Eurgroup εδράζεται στην θέση του Ταμείου πως το ευρώ πρέπει να υποτιμηθεί έναντι του δολαρίου, κάτι που δεν δέχεται με προθυμία ο πυρήνας της ζώνης του ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης