Η ΑΤΕΒΑΝΚ ήταν η μεγάλη «χαμένη» από τα πανευρωπαϊκά τεστ αντοχής των τραπεζών, καθώς ήταν η μόνη ελληνική τράπεζα που δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια.

Στον αντίποδα, οι μεγάλες τράπεζες της ΕΕ πέρασαν τα τεστ αντοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, επτά τράπεζες απέτυχαν, ανάμεσά τους μία γερμανική. Ειδικότερα, πέντε ισπανικές απέτυχαν, αλλά και οι τέσσερις πορτογαλικές πέρασαν τα τεστ.

Η έβδομη που απέτυχε είναι η ελληνική ATEBank.

Ανάμεσα στις τράπεζες που δεν πέρασαν τα τεστ ήταν και η γερμανική Hypo, όπως αναμενόταν, η μοναδική από τα 14 γερμανικά ιδρύματα που δεν απέτυχαν. Τα τεστ έδειχναν ότι ο βασικός δείκτης κεφαλαίων της θα έπεφτε κάτω από το 6% σε δύο από τα σενάρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δείκτης της Deutsche Βank πέφτει στο 9,7% στο σενάριο «κραχ» και της Commerzbank στο 9,1%.

Tα τεστ έγιναν υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS), η οποία και έδωσε λεπτομέρειες στη δημοσιότητα. Συνολικά στα τεστ υποβλήθηκαν 91 χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί σε ολόκληρη την ΕΕ (όχι μόνο στις χώρες της Ευρωζώνης). Η Ισπανία μετρά τα περισσότερα ιδρύματα που εξετάστηκαν (με 27 τράπεζες και ταμιευτήρια), με τη Γερμανία να ακολουθεί με 14.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Με αφορμή τα αποτελέσματα των stress test, ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Κλέων Παπαδόπουλος, δήλωσε:

«Σε μια εποχή όπου όχι μόνο οι τράπεζες, αλλά η ελληνική οικονομία και η κοινωνία συνολικά περνούν ένα μεγάλο “stress test”, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αποδεικνύει ότι διαθέτει το υπόβαθρο και τη δυναμική για να στηρίξει την ανάπτυξη.

Οι επιδόσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στα τεστ αντοχής, όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιβεβαιώνουν ότι η Τράπεζα έχει την ικανότητα να στηρίξει την οικονομία παραμένοντας σταθερά δίπλα στους πολίτες, από θέση ισχύος.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι εγγύηση για τους εκατομμύρια καταθέτες που του εμπιστεύονται καθημερινά τις οικονομίες τους».

Οι επιδόσεις της Τράπεζας Κύπρου

Για την Τράπεζα Κύπρου, με βάση το δυσμενέστερο σενάριο, ο υπολογιζόμενος Δείκτης Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων σε ενοποιημένη βάση ανέρχεται σε 9,4% το 2011, έναντι 10,5% το τέλος του 2009. Το επιπλέον σενάριο κινδύνου από ανοίγματα έναντι κυβερνήσεων έχει επιπρόσθετη επίδραση 1,4 εκατοστιαίες μονάδες στον υπολογιζόμενο Δείκτη Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων, ο οποίος ανέρχεται σε 8,0% στο τέλος του 2011, σε σύγκριση με το ελάχιστο εποπτικό όριο 4%.

Τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων υποδηλώνουν περιθώριο πρωτοβάθμιων κεφαλαίων ύψους €470 εκατ. έναντι του ορίου 6% του Δείκτη Πρωτοβάθμιων Κεφαλαίων, όπως αυτός έχει συμφωνηθεί αποκλειστικά για τους σκοπούς της άσκησης προσομοίωσης για την Τράπεζα Κύπρου.

Οι επιδόσεις της EFG Eurobank Ergasias

Η Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias Α.Ε. πέρασε τα τεστ αντοχής.

Η επίπτωση των υποθέσεων του δυσμενούς σεναρίου διαμορφώνει τον εκτιμώμενο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 (σε ενοποιημένη βάση) σε 10,2% το 2011 έναντι 11,2% στο τέλος του 2009. Επιπρόσθετη επίπτωση της τάξης των 2 ποσοστιαίων μονάδων προκύπτει από την εφαρμογή του δυσμενούς σεναρίου που λαμβάνει υπόψη τον δημοσιονομικό κίνδυνο των Ευρωπαϊκών χωρών, με αποτέλεσμα ο εκτιμώμενος δείκτης Tier 1 να διαμορφώνεται στο 8,17% στο τέλος του 2011, συγκριτικά με τον ελάχιστο εποπτικό όριο του 4%.

Τα αποτελέσματα της άσκησης υποδηλώνουν απόθεμα ύψους 1.159 εκατ. ευρώ επί των κεφαλαίων Tier 1, σε σχέση με το όριο του 6% του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1, όπως ορίστηκε αποκλειστικά για τους σκοπούς της παρούσας άσκησης. Αυτό το όριο δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ερμηνευθεί ως ένα ελάχιστο εποπτικό όριο (σημειώνεται ότι το ελάχιστο όριο του δείκτη Tier 1 έχει καθοριστεί εποπτικά στο 4%), ούτε ως ο εξατομικευμένος δείκτης που αντανακλά το προφίλ κινδύνου του ιδρύματος και διαμορφώνεται με βάση την διαδικασία εποπτικής αξιολόγησης στο πλαίσιο του Πυλώνα ΙΙ της Ευρωπαϊκής οδηγίας 48 (Capital Requirements Directive – CRD).

Βασικό σενάριο η μείωση 3% του ΑΕΠ

Στα σενάρια συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο διπλής ύφεσης με απομείωση των κρατικών ομολόγων: Τα τεστ αντοχής προβλέπουν συνολική μείωση 3% της οικονομικής δραστηριότητας για το 2010 και το 2011 –κατάσταση «υποθετική, που είναι σχεδόν απίθανη», σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

«Στην περίπτωση των τεστ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη για το τρέχον έτος και το επόμενο, σωρευτικά, είναι 3% χαμηλότερη απ’ ό,τι αναμενόταν», προσέθεσε ο Ζ. Μπαρόζο.

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε κινήσεις δημοσιονομικής εξυγίανσης, ώστε να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, είπε ακόμα, και κατέληξε λέγοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι υπό έλεγχο στην ευρωζώνη και πως το ευρώ είναι ένα σταθερό νόμισμα.

Οι τράπεζες αποτυγχάνουν στο τεστ, εάν δεν εκπληρώνουν το κριτήριο για δείκτη βασικών κεφαλαίων Tier 1 στο 6% για κάθε σενάριο ξεχωριστά, σημειώνει το Reuters. Τα τεστ υποθέτουν, επίσης, ότι η αξία του διαθέσιμου προς πώληση (AFS) μετοχικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών υποχωρεί κατά 20% το 2010 και το 2011, μία σωρευτική πτώση της τάξης του 36%. Η αξιολόγηση των τιτλοποιημένων προϊόντων των τραπεζών υποβαθμίστηκε κατά 4 βαθμίδες στο σύνολό τους, σύμφωνα με την CEBS.

«Ναι» Κομισιόν σε επέκταση των μέτρων στήριξης

Πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την επέκταση των μέτρων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για τη διάσωση τραπεζών που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικά προβλήματα, λίγες ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση των «τεστ αντοχής».

Η Επιτροπή «επέκτεινε έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2010 την έγκρισή της (…) για τα ισπανικά μέτρα ανακεφαλαιοποίησης υπέρ του τραπεζικού τομέα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επίσης την επέκταση των πορτογαλικών μέτρων τραπεζικών εγγυήσεων και ένα παράλληλο σύστημα για ανακεφαλαιοποίηση, προστίθεται στην ανακοίνωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης