Εκατοντάδες χιλιάδες είναι τα αδιάθετα ακίνητα στη χώρα που περιμένουν… αγοραστή, που δεν εμφανίζεται και όταν αυτό συμβεί, οι προσφερόμενες τιμές είναι τις περισσότερες τιμές για… κλάματα.

Οι επιδόσεις της αγοράς έχουν υποχωρήσει στο 20% των αγοραπωλησιών του 2005, της τελευταίας καλύτερης χρονιάς, ενώ οι ανάγκες για ρευστότητα, οι οποίες αυξάνονται γεωμετρικά, οδηγούν σε πωλήσεις σε τιμές… ευκαιρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη στιγμή που η αγορά ακινήτων αναζητά τη χαμένη της ρευστότητα, καταγράφεται έξαρση ενδιαφέροντος από αλλοδαπά επενδυτικά σχήματα, που επιδιώκουν να τοποθετηθούν σε ακίνητα αλλά και κτήρια στάθμευσης στην Αθήνα. Δυστυχώς, για τους Έλληνες ιδιοκτήτες ένα ακίνητο το οποίο ξεκίνησε με ζητούμενη τιμή στα 10 εκατ. ευρώ, τώρα έχει καταλήξει να το διαπραγματεύονται κάτω από πέντε εκατομμύρια και πάλι η συμφωνία να μην κλείνει.

Αντιστοίχως, υπάρχουν εκτάσεις σε νησιά, που ουσιαστικά προσφέρονται κάτω από την αντικειμενική αξία, τα οποία έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον και ήδη εξετάζονται από ανάλογους οργανισμούς με έδρα στο Λονδίνο.

Στο «μικροσκόπιο» έχουν τεθεί και ξενοδοχειακές μονάδες, με πρώτες εκείνες που βρίσκονται στα πλέον
τουριστικά νησιά, ενώ η προσφορά έρχεται από παντού. Χαρακτηριστικό είναι ότι το περασμένο καλοκαίρι αποκτήθηκαν από Ελληνοκαναδό επιχειρηματία χιλιάδες στρέμματα στο νησί της Ίου, ενώ και στη Μύκονο υπολογίζεται πως περί τα 6.000 – 7.000 στρέμματα άλλαξαν χέρια κάτω από την πίεση για εύρεση ρευστού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί είναι το παραδείγματα αφενός εταιρείας του κλάδου με χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας άνω των 250 εκατ. ευρώ, η οποία πριν από λίγες ημέρες αναγκάστηκε να προσφύγει στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, και αφετέρου άλλου γνωστού επιχειρηματία με μακρόχρονη εμπειρία στο real estate, ο οποίος υποχρεώθηκε να εκχωρήσει ακίνητο αξίας 20 εκατ. ευρώ έναντι μόλις 8,5 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας.

Μάλιστα, είναι πολλές οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που για να αντιμετωπίσουν είτε το πρόβλημα ρευστότητας είτε τις ανάγκες δανεισμού τους πωλούν μεγάλο αριθμό ακινήτων όσο όσο, ακόμη και σε περιοχές «φιλέτα», όπως η Εκάλη και η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης