Σε ασκήσεις κοπτοραπτικής επιδίδεται το οικονομικό επιτελείο, λαμβάνοντας μέτρα, στο πλαίσιο του νέου σχεδίου για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Υπουργείο Οικονομικών βάζει στο στόχαστρό του τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς, μετά την αποκαλυπτική έρευνα επιστημόνων ξένων πανεπιστημίων για τη φοροδιαφυγή από γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κ.ά., επιχειρεί να περιορίσει και να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα στα ταμεία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, έδωσε εντολή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών να ξεκινήσει άμεσα διασταυρώσεις των εισοδημάτων που δηλώνουν στην εφορία οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τις δόσεις που καταβάλλουν κάθε χρόνο στις τράπεζες για την εξόφληση των δανείων που έχουν λάβει από αυτές.

Στο μεταξύ, διάφορα σενάρια έχουν πέσει στο τραπέζι των συσκέψεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Σε ό,τι αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, εξετάζεται ακόμη και η πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου και η επαναφορά ενός μοναδικού αυτοτελούς συντελεστή φορολόγησης, σε συνδυασμό με την επαναφορά ενός είδους αντικειμενικών κριτηρίων, καθώς διαπιστώθηκε ότι και εφέτος δήλωσαν ιδιαίτερα χαμηλά ποσά εισοδήματος που δεν δικαιολογούνται από τον τρόπο διαβίωσής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα εισοδήματά τους δεν θα φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις αλλά αυτοτελώς με συντελεστή 30% και θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση. Για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας για εισόδημα 40.000 ευρώ θα πληρώσει στην εφορία 8.820 ευρώ, αλλά, εφόσον εφαρμοστεί ο ενιαίος συντελεστής, ο φόρος φθάνει τα 12.000 ευρώ.

Για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, στην περίπτωση που θα εφαρμοστεί ο ενιαίος συντελεστής, θα φορολογούνται με συντελεστή 30% από 25% που είναι σήμερα και θα εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση.

Τι σχεδιάζεται για τους μισθωτούς

Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους εξετάζονται τα περιθώρια που υπάρχουν για την αύξηση του αφορολόγητου ορίου από τα 5.000 ευρώ στα 7.000, ίσως και στα 8.000 ευρώ.

Παράλληλα, σχεδιάζεται νέα φορολογική κλίμακα με τέσσερα κλιμάκια. Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η νέα κλίμακα θα ελαφρύνει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι της συζήτησης και μέχρι στιγμής δεν έχουν οριστικοποιηθεί, αφού παραμένει ανοικτό ακόμη το πακέτο μέτρων των 11,7 δισ. ευρώ που συζητείται με την τρόικα. Δεδομένο θεωρείται, πάντως, ότι θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στον τρόπο συλλογής των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών, με στόχο να δοθούν ισχυρότερα κίνητρα στους φορολογούμενους για τη συγκέντρωσή τους, που θα συμβάλλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Παρακολουθήστε την ανάλυση του οικονομολόγου Α. Μουζάκη στη zougla.gr

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα – Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης