«Κούρεμα» επιχειρηματικών δανείων υπό προϋποθέσεις

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014, 14:58
«Κούρεμα» επιχειρηματικών δανείων υπό προϋποθέσεις
«Κούρεμα» των επιχειρηματικών δανείων υπό προϋποθέσεις, για επιχειρήσεις που παρουσιάζουν προοπτικές ανάπτυξης και βιωσιμότητας, εξετάζει η νέα ηγεσία του Υπ. Ανάπτυξης.

Στόχος του υπουργείου είναι να ξεκινήσει διάλογος με τις τράπεζες, προκειμένου μέσα στο καλοκαίρι να υπάρξει νέο πτωχευτικό δίκαιο, ώστε από τον Σεπτέμβριο να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα στην οικονομία.

Το ενδεχόμενο διαγραφής χρεών επιχειρήσεων τίθεται στο τραπέζι για πρώτη φορά και κρίνεται απαραίτητο λόγω της «ασφυξίας» που επικρατεί στην αγορά.

«Υπάρχει ένας μεγάλος όγκος μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων. Κάποιες επιχειρήσεις, όποια μέτρα και αν ληφθούν, είναι φυσικό ότι θα κλείσουν. Κάποιες άλλες, όμως, μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν και να αναπτυχθούν, εάν αναγνωρίσουμε ότι ένα κομμάτι των δανείων δεν μπορεί να εισπραχθεί από αυτές» υποστήριξε κορυφαίος παράγοντας του Υπουργείου Ανάπτυξης.

«Με το "κούρεμα" -αν και δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ αυτήν τη λέξη διότι έχει αποκτήσει αρνητική χροιά- πολλές περισσότερες θα καταφέρουν να έχουν λειτουργικά κέρδη και να επιβιώσουν. Είναι προς το συμφέρον των τραπεζών να αναπνεύσουν οι επιχειρήσεις» πρόσθεσε.

Τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια υπολογίζονται το α΄ τρίμηνο του 2014 σε 33% επί του συνόλου, δηλαδή 39 δισ. ευρώ. Μάλιστα, στην κατηγορία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι επισφάλειες ανέρχονται σε 47%.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος υποστήριξε ότι «στις τράπεζες βρίσκονται παρκαρισμένα 30 δισ. ευρώ», εννοώντας τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης, διευκρινίζοντας, ωστόσο, αργότερα ότι αυτά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων.

Πάντως, προς το παρόν, το υπουργείο αποφεύγει να διευκρινίσει εάν η πρόταση για «κούρεμα» θα λάβει τα χαρακτηριστικά συγκεκριμένου νομοθετήματος ή θα περιορισθεί σε σύσταση - προτροπή προς τις τράπεζες.

Από την άλλη πλευρά, η αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα έχει προαναγγελθεί από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014, 14:58