«Κουτσουρεμένες» στο 50% από το 2014 έως σήμερα είναι οι επιδοτήσεις των παραγωγών του Ηρακλείου, σύμφωνα με τον Μιχάλη Καμπιτάκη, μέλος της ΟΑΣΝΗ.

Για εφέτος, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1, το «κουτσούρεμα» φτάνει το 8% – και αυτό ήταν ένα από τα βασικά θέματα που έθεσαν οι παραγωγοί στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη σε πρόσφατη συνάντησή τους. Μίλησε, δε, για «θέατρο του παραλόγου», όταν υποστηρίζεται από το υπουργείο ότι «τα χρήματα αυτά πάνε στην παραγωγή», ενώ αντιθέτως -πρόσθεσε- «το μόνο αποτέλεσμα είναι η ερημοποίηση της υπαίθρου αλλά και το ότι λιγοστεύουν τα αμπέλια στον νομό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα δακοκτονίας που ολοκληρώθηκε και την έναρξη της συγκομιδής δήλωσε ότι οι τέσσερις ψεκασμοί δεν ήταν αρκετοί, τονίζοντας μάλιστα ότι η εφετινή χρονιά απαιτούσε τουλάχιστον 7-8 ψεκασμούς, μιας και οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την εμφάνιση και τον πολλαπλασιασμό του δάκου. «Η Πολιτεία πρέπει να σκύψει πάνω από το πρόβλημα και να κάνει στοχευμένους ψεκασμούς ανά περιοχές και αναλόγως τις καιρικές συνθήκες» σημείωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, στον πρώην δήμο Γοργολαΐνης η καταστροφή, όπως είπε, από τον δάκο είναι πολύ μεγάλη.

Παράλληλα, τόνισε ότι η παραγωγή εφέτος θα είναι μειωμένη κατά 50%, ενώ ανά περιοχές η μείωση θα αγγίξει ακόμα και το 90%. «Στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου και έως τη Βιάννο, οι άνθρωποι δεν θα μαζέψουν εφέτος καθόλου λάδι» ανέφερε. «Με τα πρώτα αλέσματα θα έχουμε τις πρώτες χτυπημένες ελιές και το λάδι θα είναι υποβαθμισμένο ποιοτικά. Πιστεύω όμως ότι από 15-20 Νοεμβρίου θα έχουμε ένα πολύ καλό ποιοτικά προϊόν» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, σημείωσε ότι το 98% των παραγωγών του Νομού Ηρακλείου την έλαβε, ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των 66.128 παραγωγών πανελλαδικά που δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ. Όμως, εκτίμησε ότι από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ανοίξει το σύστημα προκειμένου οι παραγωγοί να διορθώσουν τυχόν λάθη και να πληρωθούν τη δεύτερη δόση της επιδότησης, η οποία αναμένεται μετά τις 15 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: cretalive.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης