Κόβονται τα υψηλά καταθετικά επιτόκια

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 9 Ιουνίου 2013, 12:57
Κόβονται τα υψηλά καταθετικά επιτόκια
Τέλος εποχής για τα υψηλά καταθετικά επιτόκια. Η δυνατότητα που έδιναν οι τράπεζες στους καταθέτες να κερδίζουν έναν επιπλέον μισθό σε ετήσια βάση ακόμη και με μια προθεσμιακή κατάθεση των 10.000 ευρώ ανήκει πλέον οριστικά στο παρελθόν, καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ραγδαίας αποκλιμάκωσης των υψηλών επιτοκίων που πρόσφεραν μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις ποσών από 10.000 ευρώ, με έναν χρόνο προθεσμία, είχαν προσεγγίσει και ξεπεράσει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 6%, με αποτέλεσμα να αποδίδουν ένα επιπλέον εισόδημα γύρω στα 600 ευρώ τον χρόνο.

Για υψηλότερα ποσά, τα επιτόκια ανέβαιναν ακόμη περισσότερο, δημιουργώντας ακόμη πιο σημαντικές ευκαιρίες αποδόσεων για τους καταθέτες. Επιπλέον πλήγμα στις αποδόσεις των καταθέσεων αποτελεί και το γεγονός ότι οι τόκοι φορολογούνται πλέον με 15%, έναντι 10% μόλις πριν από μερικούς μήνες.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, που θα οδηγήσει στη σταδιακή τους έξοδο στη διατραπεζική αγορά για άντληση ρευστότητας, σε συνδυασμό με την επιστροφή καταθέσεων, θα οδηγηθούμε σταδιακά στην προσφορά πολύ χαμηλών επιτοκίων, ακόμη και κάτω του 2%, που θα είναι ανάλογα με τα επιτόκια που προσφέρονται στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

Στο παράδειγμα της προθεσμιακής κατάθεσης των 10.000, το επιπλέον εισόδημα που θα έχουν οι καταθέτες δεν θα ξεπερνά πλέον τα 150 με 200 ευρώ, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, τα οφέλη από την αποκλιμάκωση των καταθετικών επιτοκίων που θα έχουν οι τράπεζες για το 2014 θα ανέλθουν σε 1,5 δισ. ευρώ περίπου σε ετήσια βάση και θα αντισταθμιστούν σε κάποιον βαθμό από τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού.


Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 9 Ιουνίου 2013, 16:23