Μειώσεις σε υψηλές, κύριες συντάξεις, εφάπαξ και επικουρικές: αυτά είναι τα νέα σενάρια που εξετάζονται για να κλείσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, σχετικά με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να ολοκληρώσει τις συζητήσεις με την τρόικα, θέτει στο τραπέζι προτάσεις, προκειμένου να αποφευχθεί το γενικευμένο «κούρεμα» συντάξεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να ολοκληρώσει τις συζητήσεις με την τρόικα, θέτει στο τραπέζι προτάσεις, προκειμένου να αποφευχθεί το γενικευμένο «κούρεμα» συντάξεων«Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, αλλά πιστεύω πως με ορισμένες παραμετρικές αλλαγές θα υπάρξει» δήλωσε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις καθώς και μείωση του ανώτατου πλαφόν για την κύρια σύνταξη (από τα 2.773 ευρώ που είναι σήμερα), αλλά και για τις δεύτερες ή πολλαπλές συντάξεις (από τα 3.680 ευρώ που είναι σήμερα).

Στο πλαίσιο αυτό, μία εισήγηση που εξετάζεται είναι το ανώτατο όριο της κύριας σύνταξης να μειωθεί στα 2.304 ευρώ και για το «άθροισμα» των συντάξεων στα 3.072 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες κάνουν λόγο και για θέσπιση κλιμακωτής έκτακτης εισφοράς για όσους συνταξιούχους λαμβάνουν περισσότερα από 1.300 ευρώ.

Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ, εξετάζεται μείωση έως 25% και ο υπολογισμός τους θα γίνεται με τους ίδιους όρους που θα ισχύουν για τις κύριες συντάξεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ημερησία, προβλέπεται ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης για όλους (ανεξαρτήτως του χρόνου ασφάλισης) και με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου. Στο 30% ή 35% υπολογίζεται ότι θα φτάσει η περικοπή στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

Ταυτόχρονα, οι δανειστές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της ελληνικής πρότασης για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%.

Μιλώντας στο Reuters, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε, πάντως, πως το κυβερνητικό επιτελείο δεν προτίθεται να μειώσει εκ νέου τις συντάξεις, υπογραμμίζοντας ότι θα προστατευθεί το εισόδημα των αδυνάτων.

Σχετικά με την πρόβλεψη του ΔΝΤ, για μεγαλύτερο του αναμενόμενου δημοσιονομικό κενό, που εκτιμάται στο 5-7% του ΑΕΠ έως το 2018, γεγονός που μπορεί να εξαναγκάσει την κυβέρνηση να μειώσει τις συντάξεις, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε τις εκτιμήσεις αυτές «μη πραγματικές».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης