Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε τη Δευτέρα σκεπτικισμό σχετικά με τη χρησιμότητα του να γίνουν με κάθε τίμημα σεβαστοί οι καθορισμένοι στόχοι για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, τονίζοντας σε ομιλία της στη Ζυρίχη ότι οι πράξεις είναι πιο σημαντικές.

«Οι χώρες πρέπει να κρατάνε τα χέρια σταθερά στο τιμόνι. Αν η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη από το αναμενόμενο, θα πρέπει να περιοριστούν στα μέτρα του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν, και όχι τόσο στους δημοσιονομικούς στόχους που ανακοινώθηκαν», δήλωσε, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας της που διανεμήθηκε στον Τύπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με άλλα λόγια, δεν πρέπει να καταπολεμούμε κάθε μείωση των φορολογικών εσόδων ή αύξηση των δαπανών που προκαλείται αποκλειστικά από την αποδυνάμωση της οικονομίας», πρόσθεσε.

Η Λαγκάρντ μίλησε την επομένη της εκλογής στη Γαλλία του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Ολάντ έχει δεσμευτεί να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό κατά την προγραμματισμένη λήξη της θητείας του το 2017.

Επιπλέον, μια μεγάλη πολεμική για το έλλειμμα της Ισπανίας συγκλονίζει τις ευρωπαϊκές αρχές μετά την άνοδο στην εξουσία των Συντηρητικών στην εξουσία το Νοέμβριο. Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ενέκρινε την Παρασκευή ένα εξαιρετικά αυστηρό σχέδιο προϋπολογισμού του 2012 που θα μειώσει το έλλειμμα στο 5,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης