«Μαύρη» Δευτέρα ήταν η σημερινή για το χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς εν μέσω παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, που προκάλεσε το «χτύπημα» της S & P στις ΗΠΑ, οι δείκτες έπεσαν κατακόρυφα…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tην ίδια ώρα, το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αφού έλαβε υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική κεφαλαιαγορά, διέταξε την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών (short selling) που θα ισχύσει από αύριο 9.8.2011 και για δύο μήνες.

Κατακόρυφη πτώση στο Χ.Α.

Συγκεκριμένα, κάτω από το φράγμα των 1.000 μονάδων, έκλεισε ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος κατέγραψε απώλειες 6%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε στις 998,24 μονάδες, ενώ ο τζίρος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 84,66 εκατ. ευρώ.

Οι ισχυροί τριγμοί στα διεθνή χρηματιστήρια οδήγησαν την αγορά σε μεγάλη πτώση για ενδέκατη συνεχή συνεδρίαση. Στη διάρκεια των τελευταίων 11 συνεδριάσεων έχουν καταγραφεί συνολικές απώλειες 22,38%, ενώ σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης οι εισηγμένες επιχειρήσεις έχουν απωλέσει περίπου 7 δισ. ευρώ, κατά τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 5,84%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 4,75% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 4,52 %.

Τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι κλάδοι των εταιρειών Τηλεπικοινωνιών (-10,85%), Ταξιδίων και Αναψυχής (-8,75%) και Κοινής Ωφελείας (-7,30), ενώ με θετικό πρόσημο τερμάτισε μόνο ο κλάδος του Εμπορίου, ο οποίος σημείωσε κέρδη 1,78%. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και ο κλάδος των Τραπεζών ο οποίος έκλεισε με απώλειες της τάξης του 4,31%.

Από το σύνολο των διακινούμενων τίτλων, 137 μετοχές κατέγραψαν πτώση, 24 σημείωσαν άνοδο, ενώ 97 παρέμειναν αμετάβλητες.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Κεραμεία Αλλατίνη +14,29%, Νάκας +9,43%, Παϊρης +8,0% και Γ.Ε. Δημητρίου +7,69%. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Βιοκαπρέτ(κο) -18,75%, Ευρωσυμεμτοχές -16,67%, Paperpack [PPCr.AT] -14,29% και Pasal Real Etate -13,79%

Νωρίτερα, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7 δήλωσαν τη δέσμευση και την αποφασιστικότητά τους να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση «των εντάσεων που προκύπτουν από τις σημερινές προκλήσεις για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, το χρέος και την ανάπτυξη».

Τη δέσμευσή τους να λάβουν όλα τα απαραίτητα, συντονισμένα μέτρα για τη στήριξη της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης υπογραμμίζουν σε σημερινό ανακοινωθέν τους και οι υπουργοί Οικονομικών του G20.

Άνοιγμα με «βoυτιά» στη Wall Street

«Βουτιά» σημειώνουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, στον απόηχο της υποβάθμισης των ΗΠΑ από τον οίκο Standard & Poor’s, η οποία επιδείνωσε το ήδη εύθραυστο κλίμα.

Η αμερικανική οικονομία έχασε την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ» για πρώτη φορά έπειτα από 70 χρόνια.

Λίγο μετά τις 19:40, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 3,01% στις 11.100,55 μονάδες, ο Standard & Poor’s 500 κατά 3,61% στις 1.158 μονάδες και ο Nasdaq κατά 3,94% στις 2.432,66 μονάδες.

«Μαύρη Δευτέρα» για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε αρνητικό έδαφος πέρασαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η απόφαση της Ε.Κ.Τ. να προχωρήσει στην αγορά ισπανικών και ιταλικών ομολόγων επισκιάστηκε από την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από την S&P.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 σημείωνε πτώση της τάξεως του 1,7% στις 958,80 μονάδες.
Ανά την Ευρώπη, ο FTSE-100 στο Λονδίνο υποχωρούσε την ίδια ώρα κατά 3,39%, ο Xetra DAX-30 στη Φρανκφούρτη κατά 5,02% και ο CAC-40 στο Παρίσι κατά 4,68%.

Σημειώνεται ότι στην αρχή της συνεδρίασης, ο δείκτης του Thomson Reuters για τις τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας σημείωνε άλμα άνω του 5%, με τις μετοχές των Banco Popolare και UniCredit να κερδίζουν 8,7% και 6,6%, αντίστοιχα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης