Η αυριανή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τα οικονομικά, Χοακίν Αλμούνια, θα κρίνει εν πολλοίς τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Είναι σαφές ότι σε περίπτωση που το ελληνικό αίτημα για την παράταση του χρόνου προσαρμογής (μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος) έως το 2012 ή έστω το 2011 γίνει αποδεκτό, η κυβέρνηση θα κερδίσει χρόνο για την επιβολή νέων εισπρακτικών μέτρων, φιλοδοξώντας να ξεπεράσει με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες τον σκόπελο των πρόωρων εκλογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παραταύτα, ακόμη και η κοινοτική παράταση δεν θα αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα προς μισθωτούς και συνταξιούχους. Η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική λιτότητας θα κυριαρχήσει και το 2010, και οι παροχές προς τους οικονομικά ασθενέστερους θα είναι με το σταγονόμετρο.

«Με πληθωρισμό στο 0% δεν μπορούμε να δώσουμε αυξήσεις 4%», είναι η χαρακτηριστική δήλωση του Γιάννη Παπαθανασίου, ο οποίος δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για την οικονομική πολιτική που θα ασκήσει η κυβέρνηση το 2010.

Αυτό, πάντως, που θα κυνηγήσει το οικονομικό επιτελείο στην προσπάθεια να συγκρατήσει τα δημοσιονομικά και να μην υπάρξει «τυφώνας» φορολογικών εισπρακτικών μέτρων, που θα επιβαρύνουν σαφώς τον μέσο Έλληνα πολίτη, είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής που θα τεθεί ως κορυφαία προτεραιότητα για τη κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης